HOBBYMANIE(5)

Máme doma sucho

Někteří možná namítnou, že je to lepší, než mít doma vlhko a plíseň. Ale ani sucho není optimální stav, který byste doma chtěli mít.

Dopady na zdraví

Jakmile máte doma vlhkost nižší, než doporučovaných 40-60 %, začíná to pociťovat i vaše tělo. Vaše pokožka bude vysušená, vaše tělo bude mít neustálý pocit žízně. Mohu se objevit bolesti hlavy, pálení v krku, pokašlávání a jiné příznaky. Lidé potom začnu obíhat lékaře, že je asi něco špatně, protože už týdny pokašlávají a mají rýmu. A přitom je příčina někde jiné – u nich doma.
Nemluvě o to, že dlouhodobý pobyt v suchých místnostech podporuje tvorbu vrásek.
Nutno dodat, že suchem netrpí jen lidské tělo, ale i rostliny a dřevěný nábytek.

 

Jak zjistit, že je doma sucho?

Pořiďte si běžně dostupný vlhkoměr a hned budete mít jasno. Můžete si pořídit obyčejný analogový, který vlhkost změří méně přesně, nebo digitální. Jak již bylo zmíněno, optimální hodnosta vlhkosti se pohybuje mezi 40-60 %. Jakékoliv hodnoty nad nebo pod jsou špatně a je třeba na ně reagovat.

Zvlhčovače vzduchu

Pokud máte doma velké sucho, doporučujeme pořídit kvalitní zvlhčovač vzduchu. Novější typy vypadají esteticky velmi hezky a mají dokonce funkci měření vlhkosti. Zapnou se samy jakmile zaznamenají pokles vlhkosti pod stanovený limit. Některé zvlhčovače mají dokonce funkci ničení bakterií, a tedy jsou velmi vhodné pro alergiky.

 

Zvlhčování vzduchu běžnými domácími procesy

Pokud nechcete investovat do zvlhčovače nebo nemáte problémy se suchem až tak velké, můžete si pomoci při běžných domácích činnostech.
Ideální pro zvýšení vlhkosti je sušení prádla doma. Dalším pomocníkem je pak rozprašovač. Při zalévání květin stříkněte i do prostoru nebo například na záclony. Při koupání nechávejte otevřené dveře, aby pára z koupelny šla ven. Předejdete tak plísni v koupelně a navíc si přirozeným způsobem zvýšíte vlhkost v domácnosti.

Jakmile je to možné, tak větrejte. A to i v zimním období. Právě topná sezóna je obdobím, kdy doma bývá největší sucho. Předcházejte tomu pravidelným krátkým ale intenzivním větráním. Když je venku teplo, větrejte soustavně.
Květiny jsou skvělými pomocníky při udržování optimální teploty. Vodu, kterou jim dáte zalitím, vypustí skrz listy v podobě vlhkosti.

 

Napsat komentář