HOBBYMANIE(5)

Máte pocit plnosti, bolesti nebo nadýmání?

Možná Vás trápí zažívací obtíže. Jasné je, že se jedná o nepříjemný a obtěžující stav, který zároveň ovlivňuje naši psychiku. Navíc plynatost a nafouklé břicho překáží v každé situaci.
Když je v břiše příliš mnoho vzduchu, začíná se naše břicho nafukovat. Vzduch nejčastěji vstupuje do žaludku během stravování. Hltavým polykáním, nebo potravinami zachycující vzduch jako je chléb, nadýmavé potraviny a také pitím sycených nápojů. To celé také ovlivňuje naše střevní mikroflóra.

Vzduch z těla ven, jak to funguje?
Některé plyny v zažívacím traktu jsou absorbovány střevní sliznicí, kde přechází do krve a dále jsou vydechovány plícemi. A některé plyny odchází přirozeně konečníkem. Ve společnosti je tento způsob odcházení plynů nepříjemný, hovorově tomu říkáme větry. Denní počet odchodu plynů konečníkům se v rozmezí do 24x/den považuje jako přirozený.

Kdy zpozornět?
Pokud se k běžnému odchodu plynů přidá bolest břicha, pocit plnosti, jiné trávící obtíže, trvají delší dobu.
V případě dlouhotrvajících obtíží s plynatostí je vhodné navštívit praktického lékaře, často se jedná o lehké funkční zažívací obtíže, které vyžadují dietní opatření, změnu životního stylu popřípadě enterosolventní tobolky na přírodní bázi. Absence stresu a psychických potíží.
Mezi známé alternativy léčby patří kmín, fenykl, máta peprná, jejichž složky pomáhají při uvolňování křečí a odchodu plynů.

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář