HOBBYMANIE(5)

Nechte okna rozkvést

Imponují vám okna plná splývavých květů a rádi byste si udělali radost rozkvetlými okny i u vás doma? Poradíme vám, jak na to! A také zjistíte, že kvetoucí truhlíky nejsou jen pro okrasu, ale přinášejí řadu výhod. Zpříjemňují pohled zvenčí i zevnitř domu či bytu, květiny přidávají do prostoru živou atmosféru a barevné akcenty, slouží tedy jako skvělá dekorace, která zvýrazňuje vzhled budovy. Kromě estetického aspektu také květiny na oknech přinášejí radost a pozitivní energii do interiéru, zlepšují klimatické podmínky, protože pomáhají vytvářet přírodní stín. A v neposlední řadě rozkvetlé truhlíky ocení drobný hmyz.

Ne každé květiny jsou ale vhodné pro každé stanoviště, a proto není radno výběr podcenit. Pokud máte okna, která jsou převážně ve stínu nebo polostínu, je důležité vybrat květiny, které snáší nižší osvětlení. Některé vhodné květiny pro stinná stanoviště zahrnují fialky (Viola), begonie (Begonia), muškáty (Pelargonium), kouzelníky (Impatiens) nebo svíčky (Senecio). Tyto rostliny mají rády vlhkou půdu a tolerují méně slunečního světla.

Pokud máte okna, která jsou vystavena přímému slunečnímu světlu, vyberte květiny, které mají rády sluneční záření a jsou odolné vůči vysokým teplotám. Některé vhodné květiny na přímé slunce zahrnují petunie (Petunia), gerbery (Gerbera), slunečnice (Helianthus), pelargonie (Pelargonium) a levanduli (Lavandula). Tyto květiny vyžadují dobře odvodněnou půdu a pravidelné zalévání v suchých obdobích.

gerbery

Květiny pro vaše truhlíky pohodlně nakoupíte na internetu, avšak mnohem vhodnější je navštívit zahradní centrum, kde vám vhodně poradí. Levnější alternativou může být nákup na lokálních trzích. Chybu neuděláte ani u supermarketové rostliny, jen je třeba vybrat kousky, které jsou v dobré kondici.

Pokud si dáte práci s osázením truhlíku, byla by škoda nevěnovat jim také kvalitní péči, ta je klíčová pro jejich zdravý růst a kvetení. Zde jsou některé obecné tipy pro péči o květinové truhlíky:

  • Zalévání: Dbejte na pravidelné zalévání květin. Ujistěte se, že půda je vlhká, ale ne přemokřená. Zalévejte květiny raději častěji, ale menším množstvím vody, aby nedošlo k zamokření kořenů. Zejména květiny na přímém žáru je třeba zalévat večer – při ranní zálivce by se mohla voda neúměrně zahřát a květiny by chřadly.
  • Hnojení: Pravidelné hnojení pomáhá květinám získat potřebné živiny pro zdravý růst a kvetení. Použijte vhodné hnojivo pro květiny a dodržujte doporučené dávkování.
  • Odstraňování odkvetlých květů: Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy, aby se podpořil další kvetení a zabraňovalo se tvorbě semen.
  • Ochrana před škůdci: Při pěstování květinových truhlíků je důležité chránit je před škůdci. Některé běžné škůdce, se kterými se můžete setkat, zahrnují mšice, slimáky, svilušky a houbové choroby.

 

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář