HOBBYMANIE(5)

Meruňkové sedmikrásky z kynutého těsta

Možná nad tímto receptem mávnete rukou, že je to práce pro hračičky, kteří mají spousty volného času. Proč ale nepřipravit doma alespoň jednou za čas pro všechny malé i velké pořádné překvapení?!

Co budete potřebovat pro glazované meruňkové sedmikrásky:

1 kostka čerstvého droždí,
3 lžíce cukru,
400 g hladké mouky,
200 ml mléka,
špetka soli,
1 vejce,
2 žloutky,
100 g másla;
náplň:
meruňky (čerstvé nebo kompotované),
200 g měkkého tvarohu, 1 žloutek,
2 až 3 lžíce krupicového cukru;
na potření:
1 žloutek,
1 lžíce mléka;
glazura na dohotovení:
12 lžic moučkového cukru,
2 lžíce mléka,
citronová šťáva dle potřeby

Postup:

  1. 6. Kolečka na plechu s papírem nařízněte po obvodu 7x až 8x nožem (viz foto), nechte je dokynout a v každém vytlačte dnem skleničky důlekBěžným způsobem připravte kvásek: Do misky rozdrobte droždí a utřete je s 1 lžící cukru a 1 lžící hladké mouky. Kašičku zřeďte 3 lžícemi vlažného mléka, vše vymíchejte a nechte v teple vykynout.
  2. Zbylou mouku promíchejte v míse se zbývajícím cukrem i solí, přilijte vzešlý kvásek, prošlehané vejce i žloutky, rozehřáté vlažné máslo a ohřátým mlékem zadělejte hladké lesklé těsto. Dobře vypracované nechte pod fólií či utěrkou v teple řádně vykynout.
  3. V mezičase připravte meruňky a náplň: Čerstvé plody spařte horkou vodou, oloupané rozpulte a zbavte pecky. Kompotované nechte důkladně vykapat. Tvaroh vymíchejte v misce dohladka s odděleným žloutkem a dle chuti přidejte cukr.
  4. Vykynuté těsto přeložte na pomoučený vál, lehce je rukou přehněťte a vyválejte z něj plát silný 1 cm, ze kterého vypíchne kruhovou vykrajovačkou o průměru 8 až 10 cm kolečka. Každé nařízněte po obvodu několikrát nožem (viz postup), ale středy ponechte volné! Takto upravené terčíky přeložte na plech s papírem na pečení a ponechte mezi nimi větší rozestupy. Je třeba je nechat dokynout (cca 10 minut) a také při pečení nabydou značně na objemu. Ve středu každého pak vytlačte dnem skleničky plochý důlek, který naplníte ochuceným tvarohem a náplň přiklopte polovinou meruňky. Okraje (okvětní lístky) potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a v troubě vyhřáté na 180 °C květy upečte dorůžova (cca 15 až 20 minut). Hotové nechte na plechu vychladnout.
  5. Na dohotovení připravte glazuru: Jemně prosátý moučkový cukr utřete v misce s mlékem a konzistenci polevy upravte citrónovou šťávou. Zvolna roztékavou hmotu rozetřete na okvětních plátky na zchladlých květech a nechte vrstvu ztuhnout.

Tento recept jsme pro vás vybrali ze srpnového vydání časopisu Knihovnička Recepty 8/2016

Napsat komentář