HOBBYMANIE(5)

Měsíček lékařský: Léčí šrámy na duši i na těle

U nás mu říkáme pampalík, krusíček, umrlčí květ nebo nehtík. Okrasná, v našich podmínkách jednoletá bylinka s vřetenovitým kořenem a větvenou lodyhou dorůstá 50 – 70 cm. Listy má až 12 cm dlouhé, chloupkaté, na omak lepkavé.
Svůj původ má v Orientu, odkud se dostal do Středomoří. Zde kvete celý rok, proto se mu tady také říká Calendula (calendárum – kvetoucí po většinu „kalend“, Kalendae – z latiny název prvního dne v měsíci). Naši zimu přežije jen výjimečně, ale už to, že i u nás zdobí svými květy zahradu od jara až do prvních mrazíků, je výjimečné.
Žluté až oranžové květy měsíčku lékařského jsou tak veselé, že je možné je směle zařadit mezi ty vůbec nejkrásnější letničky.  Většina zahrádkářů je pěstuje právě proto, aniž by tušili, jaká obrovská léčivá síla se v měsíčcích skrývá.

Jak měsíček pěstovat?

Vlastně nijak, měsíček lékařský je tak nenáročný, že dohromady žádnou péči nepotřebuje. Postará se o sebe sám. Stačí vysít semínka na slunném stanovišti. Uvítá humózní půdu, ale umí se hodně uskromnit (ovšem za cenu slabšího kvetení a menších úborů). Zaplní místo po jarních cibulovinách, můžete ho dát do letničkových výsadeb nebo jím ozdobit bylinkovou část zahrady. Do květu půjdou velmi rychle a určitě potěší, že řezané vydrží ve váze i dva týdny.

Měsíček jako rostlinné antiseptikum a  antibiotikum

Potěšit oko a tím i duši ale zdaleka není to jediné, co měsíček lékařský umí. Ano, opravdu léčí. A ještě naše babičky z něj dělaly masti. Moc dobře věděly, že taková mast urychluje hojení poraněné kůže a spálenin. Velmi účinně také léčí kožní ekzémy a záněty a platí i na akné. Působí tlumivě i při poštípaní hmyzem. Vnitřně jako nálev nás potom  chrání před viry, bakteriemi a kvasinkami, které škodí našemu zažívacímu ústrojí. Působí jako antioxidant – chrání buňky těla před poškozením. Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu.

Jak správně měsíček sklízet, sušit a udělat z něj mast?

Květy měsíčku sbírejte jen plně rozkvetlé, nejlépe během slunečného dne kolem poledne. Tehdy prý mají největší sílu! Sušte je ve stínu nebo ve tmě a nezapomeňte pravidelně větrat. Rychle přijímají vlhkost z okolního vzduchu, proto je dobré je znovu přesušit. Květy skladujte také v šeru nebo ve tmě. Je důležité, aby zůstala zachována barva květů, jinak rychle ztratí své účinky.
Mast z měsíčku lékařského je nejúčinnější, pokud použijete na její přípravu kvalitní vepřové sádlo a sušené bylinky. „Právě sádlo je výborný nosič, přirozenou cestou prostupuje pokožkou i se silicemi byliny,“ vysvětluje Petra Hemzová ze společnosti Aromatica, zabývající se profesionální výrobou rostlinných mastí.  Navíc neucpává póry a kůže může volně dýchat. Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete si mast koupit již hotovou.
„V takovém případě ale dávejte pozor, zda byla vyrobena ze sádla. Podívejte se také, jestli byly použity sušené bylinky nebo extrakt z nich – ten přidaný do sádla nikdy nebude mít tak pěknou barvu ani vůni,“ radí Petra Hemzová.

Měsíček i v kuchyni? Ano!

V kuchyni se květní plátky používají na ozdobu pomazánek, salátů, polévek, můžete je přidávat při vaření do rýže – dodávají ji pikantní chuť. Dokonce ho lze použít i místo drahého šafránu. Okvětními plátky měsíčku si můžete zpestřit i tak jednoduché jídlo, jako je chleba s máslem. Budete určitě překvapeni, jak skvěle chutná.
Foto: Pixabay.com
Odborná spolupráce: Petra Hemzová, Aromatica.cz

Napsat komentář