HOBBYMANIE(5)

Tajemství francouzských baget: Místo vajec med!

Zamilovali jste si francouzské bagety, které se u nás začaly péct v malých privátních pekárnách před 20 lety? Dnes už nechybějí ani v sortimentu pekáren velkých a přímo na místě je připravují také ve velkých marketech. Přesto byste si ale měli vyzkoušet, jak chutnají doma vlastnoručně upečené.

Při přípravě opravdu dobrých francouzských baget jsou nesmírně důležité dva kroky: Prvním je přídavek medu do těsta, kde neslouží jako sladidlo, ale nahrazuje vejce. A tím druhým je důkladné vyhnětení těsta v míse či na válu, a navrch jeho vytlučení o desku stolu.
Pokud si dáte v této fázi opravdu záležet, potom máte vyhráno. A nakonec stoprocentně zjistíte, že vlastnoručně doma upečené bagetky jsou nepřekonatelně dobré, vláčné, chutné, s křupavou kůrkou na povrchu. Podávat je můžete ke všemu – k polévce, k masu, zelenině, sýrům nebo s pomazánkami. A fantastické budou samozřejmě i pod obloženými chlebíčky.

Recept na pravé francouzské bagetky:
650 g hladké pšeničné mouky 50 g žitné (celozrnné) mouky 1 sáček sušeného droždí 350 až 400 ml vody (dle potřeby) 1 lžíce soli 1 lžíce medu mléko na potření

Jak na to krok za krokem:

Smíchejte v míse oba druhy mouky s droždím, přidejte sůl, tekutý med, vlažnou vodu a vypracujte v jednom kroku vláčné těsto. Z dobře vyhněteného vytvořte bochánek a nechte ho asi 1 hodinu v teple kynout.
Jakmile zdvojnásobí svůj původní objem, rozdělte těsto na dvě části, každou vyválejte do podoby obdélníku 50 x 30 cm, jeho krajní třetiny přeložte po délce přes sebe a vzniklý „chobot“ přeložte na plech s pečicím papírem tak, aby spoj byl dole.
Nohavice přikryjte utěrkou a opět je nechte hodinu v teple kynout.
Povrch vykynutých baget potřete trochou mléka, několikrát jej nařízněte ostrým nožem a kousky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 10 minutách pečení dejte na dno trouby hrnek s vodou (pečivo díky tomu nevyschne) a bagety dopečte dozlatohněda (cca 20 minut).

Napsat komentář