HOBBYMANIE(5)

Mírně opilé řezy: Vyzkoušejte gin and tonik řezy s ledovou polevou

Panáka čistého ginu si dopřeje málokdo, ale v kombinaci s hořkým tonikem jde o jeden z nejoblíbenějších nápojů. Slovník praví, že Gin & Tonic je tzv.  higball koktejl (v barmanském slovníku nápoj, ve kterém nealkoholická složka převažuje nad alkoholem) nalévaný přes led. Ozdobený bývá obvykle limetkou či citrónem, případně plátkem salátové okurky a množství ginu v něm záleží na chuti, zpravidla se pohybuje mezi 25 až 50 %. Ještě v menším měřítku je tento nápoj zastoupený v řezech, jež vám nyní nabízíme, ale jedno je jisté: Jsou fantastické! Gin se zde přidává nejen do těsta, ale především je zastoupený v ledově polevě, kterou se moučník na samý závěr polévá.

Ingredience pro Gin & tonic řezy s ledovou polevou:
250 g másla, 200 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 4 vejce, 1,5 lžíce jemně strouhané limetkové kůry, 400 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 50 ml ginu, šťáva z 1 limetky; glazé: 250 g moučkového cukru, 5 lžic ginu, vymačkaná šťáva z l limetky, tonik dle potřeby; ledová poleva: 250 g moučkového cukru, 2 až 3 lžíce ginu; na dohotovení: limetka nakrájená na plátky, lístky čerstvé meduňky nebo máty

Jak na to (podrobný fotopostup najdete i v galerii pod článkem ▼▼▼)

V míse robotu vyšlehejte měkké máslo s cukrem včetně vanilkového a postupně do pěny zašlehejte celá vejce s nastrouhanou limetkovou kůrou. Zvlášť promíchejte hladkou mouku se solí i práškem do pečiva a v hrnku slijte mléko s ginem a limetkovou šťávou. Sypkou směs vmíchejte po lžících střídavě s tekutou do máslového základu (obrátky robotu snižte na minimum), propracované těsto rozetřete do pekáčku cca 32 x 23 cm s listem papíru na pečení na dně a buchtu v troubě vyhřáté na 175 °C upečte (cca 35 až 40 minut, v závěru pečení je nutná zkouška špejlí).
Mezitím připravte glazé: Moučkový cukr smíchejte s ginem, limetkovou šťávou a tonikem (dle potřeby). Upečený horký základ propíchejte několikrát špejlí a tekutinou ho zvolna polijte. Než vychladne, připravte polevu: Do jemně prosátého moučkového cukru vmíchejte po lžících gin a obsah misky třete vařečkou tak dlouho, až získáte polotekutou hladkou hmotu. Zchladlý základ rozdělte na řezy a jejich povrch vymíchanou polevou přetřete. Nakonec každý kousek odzdobte plátkem limetky a zeleným lístkem.

Náš tip:
Holdování alkoholu v zaměstnání a také v armádě bývá zpravidla zakázáno, nicméně díky ozbrojeným silám, jež bývaly v 18. století součástí Britské Východoindické společnosti, se pití ginu s tonikem rozšířilo na celém světě. Tonik totiž obsahuje chinin, který sloužil jako prevence proti malárii. A protože byl příliš silný a tedy i hořký, ředil se ginem.

Autor:  -řís-

 

Napsat komentář