HOBBYMANIE(5)

Namalujte si „home made“ hedvábný šátek

Malovaný hedvábný šátek skvěle doplní elegantní černou a navíc prokáže vaši kreativitu. Většinou si ze školy pamatujeme jen to, že pravé hedvábí je produktem výměšků žláz bource morušového. Tento druh látky má možná právě proto na oděvním trhu své nezastupitelné místo. Jde o prodyšný jemný a lesklý materiál velmi exkluzivní na omak i vzhled. Navíc skvěle saje pot.

Krok ke šmrncovnímu outfitu

Stačí si přehodit kolem ramen barevný hedvábný šátek a z fádního oblečení se rázem stane šmrncovní outfit. Pokud vás baví experimentovat, stane se pro vás výroba takového „home made“ šátku příjemnou alchymií. Postačí kapka barvy, která se díky své rozpíjivosti okamžitě rozběhne po hedvábí v kolech. Pod rukama vám tak během chvilky vznikne originální kousek se zajímavým vzorem, který v šatníku nikdo jiný nemá. Potřebovat budete jen jednobarevný hedvábný šátek, barvy na hedvábí, štětec, igelitovou podložku, vodu, špendlíky, technickou sůl a dřevěný rám. Rozpíjivost jednotlivých barev ohraničíte pomocí speciální barvy, tzv. gutty. K vlastnímu dekorování hedvábí si zkuste opatřit vodou ředitelné barvy na hedvábí, které se fixují zažehlením. Jsou krásně zářivé a neovlivňují přirozené vlastnosti hedvábí. Některé profesionální barvy se po nanesení na hedvábí fixují v páře ve speciálním parním válci.

Jak na výrobu?

Stůl nebo zem položte igelitem. Barvy jsou sice zažehlovací, ale z koberce je budete jen těžko dostávat. Vyberte si několik odstínů, mezi nimi jeden kontrastnější kvůli efektu. Potom je začněte kapat na látku. Krásně se rozpíjejí a různě propojují, čímž vzniká působivé mramorování. Pro jeho zdůraznění šátek před uschnutím lehce pomačkejte. Jelikož barvy při vysychání vzlínají směrem nahoru, budou mít výše položená místa sytější barvu.

Domalujte pomocí tzv. gutty

Aby se vám barvy nerozpíjely, domalujte kontury pomocí tzv. gutty. V nabídce je několik barev, například stříbrná a černá, ale také bezbarvá. Jako nejjednodušší a nejpohodlnější řešení se nabízí lahvička s aplikátorem. Ve finále vše důkladně zažehlete v čase alespoň pěti minut, aby se barvy řádně zafixovaly. Pomoci si můžete pečícím papírem, který přiložíte na nabarvené hedvábí.  Barvy pak zůstanou odolné vůči opakovanému praní nebo sušení v sušičce.

Tip: Zkuste techniku malování s použitím soli

Kuchyňskou nebo mořskou sůl jednoduše nasypte na ještě vlhké namalované hedvábí. Sůl absorbuje část barvy a vytvoří zajímavé efekty a stíny. Nechte uschnout a poté sůl odstraňte suchým štětcem.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář