HOBBYMANIE(5)

Krajové recepty: Bramborové šlíšky s mákem

Starodávné recepty našich babiček zase frčí. Vyzkoušejte tyhle hojně pomaštěné tyčky z bramborového těsta! Na vesnicích v různých částech republiky se dělávaly nasladko, ve slané variantě i jako příloha. Báječně se hodí třeba k masopustnímu zelí s dozlatova propečenou kachnou nebo k masům se šťávou. Když k nim nasmažíte spoustu cibulky a přidáte nakládaný okurek, budete mít za chvilku jednoduchý oběd nebo rychlou večeři. Stačí jen myslet na to, že je potřeba uvařit si brambory ve slupce den předem, aby se při vaření šlíšky – tedy šišky nerozmašírovaly na padrť.

Ingredience pro 4člennou rodinu

 na sladkou variantu:

600 g brambor

200 g hrubé mouky

1 až 2 celá vejce

sůl

mletý mák + moučkový cukr na doslazení

sádlo nebo máslo podle chuti na přelití

na slanou variantu:

cibule

sádlo na smažení

okurky

Postup

Brambory si uvaříme ve slupce a oloupeme. Ideálně den předem, aby byly pořádně ztuhlé a odleželé. Jinak se totiž budou šlíšky a cokoli z bramborového těsta ve vodě rozvařovat. V lepším případě budeme muset do těsta zbytečně přidat větší množství mouky, aby byly tužší a držely pohromadě. Na druhý den brambory nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, přidáme jedno nebo dvě celá vejce a zpracujeme těsto. Z tužšího bochánku potom uděláme hada, kterého nakrájíme na kousky. Pracujeme rychle, bramborové těsto totiž „umí“ řídnout. Z jednotlivých kousků vyválíme válečky o průměru zhruba 1,5 až 2 cm. Ty pak nakrájíme na asi 10 cm dlouhé kousky.

Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jakmile začne vřít, okamžitě do ní vkládáme šlíšky. Můžeme vařit klidně nadvakrát, alespoň máme jistotu, že se v hrnci neslepí. Po zhruba dvou minutách opatrně šlíšky promícháme a ty, které se přichytily ke dnu, jemně popostrčíme. Když začnou šlíšky vyplouvat na povrch, necháme je vařit ještě asi další tři minuty (kvůli mouce). Uvařené šlíšky vyjmeme děrovanou naběračkou do pekáčku nebo jakékoli nádoby. Tam je polijeme rozpuštěným máslem nebo horkým sádlem, ideálně domácím, aby krásně voněly. Na talíři pak šlíšky hojně posypeme mletým mákem, smíchaným s moučkovým cukrem. Výborné je toto bramborové jídlo také s opraženou strouhankou. Delikátní jsou právě vytažené z vroucí vody, ale chutnají i na druhý den. Stačí je ohřát v mikrovlnné troubě.

Na slanou variantu si připravíme nadrobno nakrájenou cibulku, stejně jako když vaříme šťouchané brambory. Na horkém sádle opražíme cibulku dozlatova. Nezapomínáme na to, že je potřeba ji občas promíchat, aby se nespálila, jinak její hořká chuť zkazí celé jídlo. Podáváme s okurkem, kysaným zelím nebo jako přílohu místo bramborových knedlíků. Výborné jsou bramborové šlíšky opražené na pánvi se špenátem a vejcem nebo jako příloha k plněným masovým závitkům.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář