HOBBYMANIE(5)

Naše linecké v Linzi neznají! Z čeho je tedy jejich Linecký dort?

Linecký dort se z lineckého těsta prostě nepeče, přesto je zárukou skvělého pochutnání, což potvrzovali jak současníci Františka Josefa I. z Lince, tak i z Vídně, kam si tuto sladkost v hojné míře přiváželi coby oblíbený suvenýr vídeňští měšťané.

Co budete potřebovat pro bohatý Linecký dort:
200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 330 g hladké mouky, 130 g jemně sekaných opražených lískových oříšků, 10 g jedlé sody, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu, 0,5 lžičky mleté skořice, 0,25 lžičky mletého hřebíčku, 2 vejce; náplň: 400 g rybízového džemu; na dohotovení: hladká mouka na vál, 1 vejce, 60 g mandlových lupínků

Jak na to krok za krokem:

Máslo utřete s oběma druhy cukru (nešlehat, pouze utřít!). Zvlášť promíchejte misce mouku s nastrouhanými opraženými „lískáči“, sodou, citrónovou kůrou, skořicí i hřebíčkem a sypkou směs zapracujte spolu s vejci do máslového základu (můžete ručně či v hnětači). Vypracované voňavé těsto zabalte do fólie a uložte je cca 1 hodinu v chladu. Odleželý bochánek rozdělte na 4 části (jeden díl odložte stranou) a ze 3 čtvrtin vyválejte na pomoučeném válu plát silný cca 1,5 cm, který vložíte do kruhové formy o průměru 24 až 26 cm (netřeba ji vytírat tukem či upravovat papírem na pečení!). Na dně těsto rovnoměrně roztlačte a po obvodu těsto vytáhněte mírně nahoru, vzniknout musí lem široký cca 1,5 cm).

Do vzniklé misky hluboké cca 1,5 cm naložte rybízový džem (lze ho zahustit trochou pudinkového prášku). Ze zbylého těsta vyválejte obdélník silný cca 6 mm a rozdělte ho rovným kolečkem pomocí pravítka na proužky široké 8 mm. Středem každého vytvořte rovný zářez (neprokrojit až k podkladu!) a z proužků postupně sestavte na povrchu rybízové náplně ve formě mřížku (konce proužků těsta můžete odstřihovat nůžkami). Povrch mřížky i celého koláče po obvodu potřete rozšlehaným vejcem, opět po obvodu jej obsypte mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 180 °C dortík dorůžova upečte (cca 40 až 45 minut). Hotový nechte ve formě zcela vychladnout.

Napsat komentář