HOBBYMANIE(5)

Už jste ochutnali švestkový dort? Máme nevídaný recept!

Že jste o žádných švestkových dortech ještě nikdy neslyšeli? Potom se nenechte zmást; v říjnovém vydání časopisu Dortománie 2015 jich najdete hned pět včetně podrobných receptů i fotonávodů a všechny jsou velkolepé!

Jak švestky do takového dortu efektně „zabudovat“? V tomto případě třeba v podobě kořeněného želé, které připomíná ze všeho nejvíc fajnový domácí džem a také se dá v této podobě konzervovat. Tady je ovšem na druhý den po uvaření, kdy v chladu řádně ztuhne, naložíte mezi dva oříškové drobečkové piškotové pláty (viz poměrně nevídaný recept) a přidáte navrch mocnou vrstvu ochucené vyšlehané smetany, tedy šlehačky. A nechce-li se vám snad tak dlouho čekat, potom pro vás máme jednu dobrou radu: Do ještě teplého rozvaru přidejte v troše vody nabobtnalou želatinu, dobře vše vymíchejte a želírující hmotu hned plňte do formy či ráfku.

Náš tip: Často se stane, že korpus se při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří „lavór“. V důsledku toho je pak nesnadné prokrajování piškotu nožem či strunou na 3 pláty (vrchní se často neudrží pohromadě). V takovém případě dort složte pouze ze 2 plátů a z potrhaného třetího vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch mocné šlehačkové vrstvy dozdobíte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami (viz také hlavní foto).

Co budete potřebovat pro drobečkový dort s kořeněným želé:
Švestkové želé: 1 kg čerstvých švestek, 5 lžic krupicového cukru, špetka mleté skořice, špetka mletého hřebíčku; piškot: 6 vajec, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 100 g hladké mouky, kypřicího 2 lžičky prášku do pečiva, 40 g jemně drcených dětských piškotů, 150 g lískových oříšků; náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru; na dohotovení: mandlové lupínky, čerstvé švestky

Jak na to krok za krokem:

1. Den dopředu připravte kořeněný ovocný rozvar: Vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Získat musíte hustší hmotu (zcela ji nerozvařte!), kterou odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

2. Na korpus vyšlehejte z oddělených bílků se špetkou soli pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po troškách tuzemák. Mouku promíchejte zvlášť s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými „lískáči“ a sypkou směs zapravte stěrkou do vyšlehaného základu. Vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 25 až 30 minut, vyplatí se zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte.

3. Zcela vychladlý 2x prokrojte; získáte celkem 3 kruhové pláty. Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy či ráfku a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druh plát. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem a pak třetí plát, pokud se vám ho podařilo udržet vcelku (viz Náš tip). Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypte mandlovými lupínky a na povrch přidejte šlehačkové pusinky a libovolně upravené švestky.

Autor: -řís-

Tento recept na švestkový dort najdete spolu se čtyřmi dalšími v unikátním časopise Dortománie 10/2015. V digitální podobě, kde můžete libovolně zvětšovat text i fotografie, si ho můžete se slevou objednat ZDE ˃˃˃

Napsat komentář