HOBBYMANIE(5)

Šťavnatý rostbíf v kombinaci s vitamíny: Tomu neodolá ani vegetarián!

Zajímavou kapitolu tvoří saláty s masem, kde opravdový vrchol dokonalosti představuje fantasticky šťavnatý, středně propečený rostbíf. V kombinaci s vitamíny a rafinovanou marinádou je to dobrota, které podlehne nejeden vegetarián, ale i zapřisáhlý odpůrce zeleniny!

Co budeme potřebovat:

500 g hovězího roštěnce sůl, mletý černý pepř 100 ml oleje
salát: 1 hlávka ledového salátu 1 cibule 1 salátová okurka 2 zelené papriky 1 svazek ředkviček
marináda: 100 ml vody 3 lžíce octa nebo limetkové (citrónové) šťávy 3 lžíce oleje 1 lžička kořeněné hořčice špetka soli, špetka cukru a mletého černého pepře pažitka




Jak na to:

Tajemství tohoto zázraku nespočívá ani tak v použitých zeleninových druzích, jako spíše v marinádě ochucené dobrou hořčicí. A zapomenout samozřejmě nelze na masíčko, jež tvoří pomyslnou korunu.

Chcete-li rostbíf „médium“, tedy uvnitř pěkně růžový, potom se držte našeho postupu. V podstatě platí, že maso se musí uvnitř prohřát na 80 °C, takže výhodou je extra teploměr, ale odborník si poradí i bez něj. Prostě do špalíku zatlačte prstem (pozor, pálí to!), a pokud z něj nevytéká šťáva krvavá, ale narůžovělá, potom máte hotovo.

Špalík masa očistěte a ve šlachovité části nakrojte mřížku. Do celého povrchu vetřete směs soli s pepřem, kousek zalijte v misce olejem, celý smočte a nechte v chladu 4 hodiny marinovat (maso v oleji obracejte, ale nepíchejte do něj!). V troubě vyhřáté na 200 až 225 °C je pak pečte 5 minut z každé strany a nakonec je nechte 10 minut „dodělat“. Upečený rostbíf (lze podávat teplý i zastudena) musí být uvnitř růžový a pozor: Krájí se na tenké plátky!

Stočit z nich pak můžete růžičky, jimiž pokladete svěží zeleninovou směs. Hlávku salátu rozdělte, listy omyjte a natrhejte, přidejte pokrájenou papriku, cibuli na nudličky a okurku s ředkvičkami na tenké plátky. Zeleninu přelijte marinádou, jejíž základ tvoří voda s olejem, octem či limetkovou šťávou, dle chuti přidejte cukr a sůl, pepř a nakonec vmíchejte hořčici a sekanou pažitku.

 

Napsat komentář