HOBBYMANIE(5)

Recept od sousedů: Jablíčka v těstíčku s likérem

O jablkách v županu ví snad každý a leckdo je i ochutnal, ale slyšeli jste už o těstíčku s vaječným likérem? Vlastně se příliš neliší od tradičních receptur, protože obsahuje mouku, mléko, žloutky, trochu cukru a zmíněný likér s kousky jablek uvnitř.  Ideální jsou šestiny nebo osminy. Vyplatí se je samozřejmě zbavit jádřince, ale slupku z nich raději neloupejte.

Je-li jejich dužnina příliš moučnatá, mohla by se při následné tepelné úpravě rozpadnout, což je nežádoucí. Výsledkem musí kompaktní šťavnaté kousky, jejichž chuť ještě zvýrazní finální toping, například v podobě griotky, čokoládové polevy anebo již zmíněného vaječného likéru. Možností se nabízí mnoho. A použijete-li jablka se slupkou červenou, budou takto upravené kousky ještě velice atraktivně vypadat. Opravdu se na srdce doslova směje. Tak dobrou chuť!

Co budeme potřebovat:

4 jablka (pro větší efekt nejlépe červená)
150 g hladké mouky
100 g pískového cukru (podle chuti)
300 ml mléka
3 vejce
špetka mleté skořice
30 ml vaječného likéru (griotka nebo i fernet)
na ozdobu: moučkový cukr, čokoládová poleva, šlehačka, griotka

Jak na to krok za krokem:

Z proseté hladké mouky, mléka, oddělených žloutků, vaječného likéru, špetky skořice a části cukru vypracujte hladké těstíčko a zvolna do něj zapravte vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Hmota se díky tomu příjemně vylehčí. Omytá jablka zbavená jádřinců nakrájejte na šestinky nebo osminky, jednotlivé výseče postupně obalujte v připraveném těstíčku a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové kousky pokládejte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Smažená jablíčka podávejte přelitá čokoládovou polevou, vaječným likérem a s kopečkem šlehačky, kterou můžete ještě zakápnout pro větší efekt griotkou.

PRIMA TIP: Vlastně je to likérem vylepšené těstíčko, ve kterém budete kousky červených jablek obalovat a smažit. Nicméně jeho příprava je v podstatě stejná, jako u kteréhokoli těstíčka na smažení. Při zdobení hotových kousků na talířích pak můžete použít třeba jen samotný moučkový cukr s kopečkem šlehačky zakápnutým griotkou, ale přidat lze též čokoládový toping

Napsat komentář