HOBBYMANIE(5)

Nastal ideální čas na výsev pelargonií aneb Jak si vypěstovat zdravé rostlinky doma

Růst ze semen trvá těmto balkonovým nádherám několik měsíců, mnohdy vykvetou dokonce až po půl roce. Proto vysetím na začátku zimy rozhodně nic nezkazíte. S minimálními náklady tak navíc získáte silné a zdravé sazeničky.

Jak na předpěstování pelargonií, aby vaše okna či balkon v létě zahltila záplava pestrobarevných květů? Neváhejte investovat do kvalitního substrátu a truhlíků či mělkých misek na vzejití rostlinek. Zajistěte jim optimální teplotu nad 20 stupňů Celsia, dopřejte mírně vlhký substrát a vyberte pro ně vhodné místo k zakořenění a klíčení.

Pro semena pelargonií skočte do zahradnictví

Pokud se chcete vyhnout zklamání, že vám pelargonie ze semen posbíraných z vaší domácí produkce nevzešly, vypravte se raději k odborníkům do zahradnictví. U speciálně upraveného osiva tuzemští výrobci garantují až devadesátiprocentní klíčivost. Taková záruka však něco stojí, což je také důvod, proč nejsou zmiňovaná semena muškátů zrovna nejlevnější. Když ovšem dodržíte postup uváděný výrobcem, rozhodně nebudete „hubenější“ peněženky litovat. Z kvalitního osiva vám vyrostou silné a zdravé rostlinky, z nichž se můžete těšit od jara až do pozdního podzimu. Když začnete s výsevem včas, krásně nakvetlých keříků, které poté přesadíte do venkovních nádob, se dočkáte už koncem dubna.

Osvědčená metoda? Speciální rašelinové zakořeňovače

Nejjednodušší a osvědčené je vysévat semínka muškátů do rašelinových bločků, resp. zakořeňovačů. Při přesazování do truhlíků nebo květináčů rostlinky lehce vyklepnete a vzešlé přenesete spolu se zeminou. Jestliže dáváte přednost substrátu, vybírejte podle složení.  Ideálně by ho měl tvořit díl rašeliny, zeminy, písku a agroperlitu nebo drti z polystyrenu. V takovém poměru lze substrát použít i do mělkých misek. Mějte však na paměti, že substrát musí být dobře propařený a vlhký. Existují i speciální pěstební substráty, jež před setím zbavíte zárodků plísní a plevelů. Vydezinfikujte také nádoby, do nichž semínka vyséváte.

Tip: Semínka muškátů nechte nejprve naklíčit

K naklíčení semínek budete potřebovat filtrační papír. Vložte ho do misky a navlhčete vodou. Misku se semínky přikryjte porofólií (jemně perforovaná fólie). Vzešlá semena pak pinzetou opatrně přemístěte do lehčího pěstebního substrátu. Zhruba po dvou měsících, kdy už mají pelargonie několik lístků, je opět přesaďte, a to do květináčů o průměru asi 11 cm. V tuto chvíli již kupte v zahradnictví nebo květinářství substrát s vyšším obsahem živin. Den předem je potřeba jej propařit. Nejlépe vám poslouží substrát určený přímo pro pěstování muškátů. Nádoby, do nichž sazeničky přemístíte, znovu pro jistotu vydezinfikujte, aby se nerozšiřovaly plísně či choroby. Koncem dubna očekávejte první kvítky, po třech zmrzlých mužích lze rostliny vysadit do truhlíků.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář