HOBBYMANIE(5)

Nekonečný boj s plevelem: Dá se vůbec vyhrát bez chemie?

Při tomhle počasí můžete mít radost, jak se vaší budoucí úrodě daří. Jenže to co prospívá námi pěstovaným rostlinám, ještě víc svědčí nejrůznějším plevelům. Jsou to zlodějíčci, kteří ve velkém kradou značnou část cenných živin, vláhy i světla. Jak jejich řádění omezit na minimum?

Nejúčinnější a nejlevnější je prevence a ruční pletí

Nejdůležitější je nedávat těmto zlodějům úrody zbytečný prostor k množení. Nedělejte proto zbytečně široké cestičky mezi záhony, pod stromy a keři používejte mulč, který půdu zastíní a nedovolí plevelům vyrůst. Pravidelně také kontrolujte každé zákoutí zahrady a kompost. Jsou to základny pro růst nejrůznějších plevelů.
Pro pletí používejte motyčky, které se neprohýbají a mají ostrou špičku. Plevel totiž musíte zlikvidovat i s kořeny. Zvláště u víceletých plevelů (např. pampeliška, kopřiva, pýr, svlačec atd.) stačí ponechat jen nepatrný oddenek nebo kořínek a během pár dní vyroste nová rostlina.
U jednoletých plevelů je také důležité nenechat je vysemenit. Pokud jste to nestihli a semena už dozrála, v žádném případě nedávejte vytrhané rostliny na kompost, znehodnotili byste ho! Nejlépe uděláte, když plevel rychle spálíte.

Chemii až v nejnutnějším případě!

Na použití chemie myslete až v případě, že boj s plevelem opravdu nezvládáte. Na trhu je sice celá řada herbicidů, ale většina z nich dlouhodobě zatěžuje půdu a může se dostat i do pěstované zeleniny a ovoce.
Pro likvidaci úporných víceletých plevelů je nejvhodnější použít některé z moderních dotykových systémových herbicidů, které ničí pouze je a nezůstávají v půdě. Po postřiku nechte herbicidu dostatek času, aby mohl doputovat až do všech kořenových špiček. Nikdy žádné herbicidy neaplikujte před deštěm, který by je mohl s rostlin spláchnout a způsobit na záhonech i v trávníku víc škody, než užitku!

Napsat komentář