HOBBYMANIE(5)

Jak na dort hned dvakrát broskvový? Použijeme triky dávných cukrářů

Ovšem pozor: Tento fajnový kompot nikde nekoupíte, je třeba si ho připravit. Inspiraci získáte také ZDE ►►►

Broskve naložené v karamelovém sirupu a k tomu karamelový krém s rafinovaným pudinkovým základem, to je podstata tohoto nevídaného dortu. Ovšem karamel z cukru zde připravovat nemusíte; karamelové příchuti docílíte, když společně se škrobem, žloutky a sirupem z kompotu svaříte do podoby pudinku proslazené kondenzované mléko. A to hned celou plechovku! Takovou náplň jsme ještě v Hobbymanii nepředstavili!
Tím ovšem překvapení nekončí, protože i vrchní šlehačková zaslouží pozornost: Smetana vypracovaná do podoby pevné pěny se zde zpevňuje a zároveň ochucuje bílkovým bezé vyšlehaným v kotlíku nad párou. Že jste už o tomto postupu něco málo slyšeli? Cukráři jej používali ještě za časů, kdy neexistovaly ztužovače do šlehačky…

Recept na karamelový broskvový dort:
3 vejce
100 g krupicového cukru 120 g polohrubé mouky 1 lžička solamylu 1 lžička prášku do pečiva broskvový džem na potření (může být meruňkový); krémová náplň: 1 plechovka proslazeného kondenzovaného mléka 4 lžíce solamylu 400 ml sirupu z broskvového kompotu 4 žloutky; kompotované broskve (ideální je ovoce v karamelovém sirupu) cca 6 čerstvých broskví; šlehačková náplň: 4 bílky 4 lžíce krupicového cukru 250 ml smetany ke šlehání; na dohotovení: 1 sklenice broskvového kompotu žluté dortové želé

Jak na to krok za krokem

Vejce vyšlehejte s cukrem a zvolna do pěny zapravte mouku promíchanou se solamylem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy o průměru 26 cm s kruhem papíru na pečení na dně a piškot při 170 °C upečte (cca 20 minut). Než vychladne, připravte karamelovou náplň: V rendlíku zpracujte ponorným mixérem 400 ml sirupu z kompotu se škrobem, žloutky a proslazeným mlékem, tekutinu přiveďte k varu a za stálého míchání pudink provařte (nesmí se připálit!).

Náš tip: Chcete-li dort ozdobit oranžovými puntíky, svařte žluté dortové želé dle návodu s trochou vody, tekutinu přibarvěte červenou gelovou barvou a nalijte ji v tenké vrstvě do ploché misky vyložené fólií. Kolečka pak vypichujte ze ztuhlého plátku kruhovými vykrajovačkami.

Odstavený můžete zjemnit trochou zakysané smetany a vlažný nalijte na piškot potřený džemem a obložený polovinami čerstvých broskví (nutno oloupat a potřít citrónovou šťávou). Korpus mějte zavřený v ráfku nebo formě, ve které se pekl (boky obložte fólií!). Na náplň rozložte kousky kompotovaných broskví a nechte vše v chladu ztuhnout.
V kotlíku vyšlehejte z bílků sníh, nad párou do něj zašlehejte postupně cukr a pěnu vyšlehejte. Zchladlou zvolna vmíchejte do šlehačky vypracované šlehačem ze smetany a náplň rozetřete na zchladlý základ dortu. Celý z formy uvolněte (na bocích se objeví poloviny broskví) a povrch dozdobte plátky ztuhlé želatiny, případně čokoládovými filigrány.

NEPŘEHLÉDNĚTE!  
Tento recept je jen jeden z mnoha, které najdete v časopisu Dortománie. Nejen toto archivní číslo ale i další, stejně jako aktuální i předplatné si můžete v digitální podobě objednat ZDE »»»»»

Napsat komentář