HOBBYMANIE(5)

Nepečené dobrůtky: Báječné „marcipánové“ řezy ze sušenek

Vlastně je to nepečený dezert složený ze dvou druhů hmoty, jejíž základ tvoří v obou případech jemně drcené BeBe sušenky. Zatímco světlé těsto obsahuje trochu mandlového aroma, tmavé je ochucené rumovým, dále kakaem a jemně strouhanými ořechy, takže výsledek připomíná po chuťové stránce jemný mandlový marcipán. Autorem originálního receptu je Jiří Plavecz z Cítova u Mělníka.

Spíše než podobu řezů dejte tomuto nepečenému dezertu vzhled efektně pruhovaných pralinek, jež v papírových košíčcích zazáří třeba i mezi vánočním cukrovím. Výhodou jsou spíše menší kousky, ze kterých můžete složit rovněž celou bonboniéru. Fantazii se meze nekladou. A až budete oba druhy těsta rozvalovat do podoby stejně velkých obdélníkových plátků, jež se následně skládají na sebe, použijte jako podložku a šablonu zároveň na míru upravený list papíru. Lepkavé těsto na něm pak rozvalujte mezi dvěma pláty potravinářské fólie…

Recept na falešné marcipánové řezy:
Světlé těsto: 500 g drcených BeBe sušenek (lze nahradit piškoty)
200 g moučkového cukru 120 g másla mandlové aroma mléko dle potřeby; tmavé těsto: 500 g drcených BeBe sušenek 200 g moučkového cukru 6 lžic kakaa 150 g jemně strouhaných vlašských ořechů rumové aroma mléko dle potřeby; poleva: 100 g čokolády na vaření 1 lžíce oleje

Jak na to krok za krokem:

K jemně drceným sušenkám přidejte moučkový cukr, na kostky nakrájené měkké máslo, pár kapek mandlového aroma, mléko dle potřeby a vše zpracujte nejlépe v robotu do podoby vláčného, ale nelepivého světlého těsta. Podobně připravte tmavé těsto, jež obsahuje také drcené dušenky, moučkový cukr, dále kakao, strouhané ořechy, rumové aroma a mléko.

Ze světlé hmoty vypracujte mezi dvěma pláty potravinářské fólie tři obdélníky o síle asi 4 až 5 mm shodné velikosti.
Stejně velké pláty připravte i z tmavého těsta, ale budou jen dva. Na rovné podložce uložte na list pečicího papíru jeden světlý plát, přiložte tmavý a opět světlý. Takto složte na sebe všech 5 plátů a každou vrstvu lehce přitlačte, příp. přejeďte válečkem. Povrch složeného dezertu přelijte polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná s trochou oleje. Důkladně ztuhlý rozdělte na malé kostky, jež můžete podávat v papírových košíčcích.
(-iri-)

Náš tip: Čoko polevou přelitý dezert porcujte dobře vychlazený a ztuhlý. Ještě před tím se vyplatí nakrojit nožem nahřátým v horké vodě povrch, aby se nelámal. A čistým nožem řezy dokrojte, aby se čokoláda nerozetřela i na efektně pruhované boky.

 

Napsat komentář