HOBBYMANIE(5)

Nohy v suchu a teple jsou v zimě základ

Při zimním výletování je potřeba počítat se změnou terénu nebo náhlým výkyvem počasí. Jiné boty potřebujete v lesíku kousek za vaší chalupou, jiné se vám budou hodit v neprostupném kopcovitém terénu, kdy je potřeba chránit kotníky. Výběr bot rozhodně nepodceňujte. Na delší a náročnější výpravy se budou určitě hodit spíše boty vyšší, minimálně kotníkové. Nohy v suchu a teple jsou totiž základ.

Investujte do nepromokavých bot

Nepromokavé zimní boty a kvalitní teplé trekové ponožky tvoří základní vybavení každého zimního turisty. Putovat po kopcích s omrzlými palci není žádná výhra. A už vůbec vám podobné komplikace nedovolí kochat se krásnou krajinou a okolní ojíněnou přírodou.  Ať už vyrážíte do přírody nebo jen do města, rozhodně oceníte kvalitní boty. Stoprocentní ochranu proti vlhku vám zaručí pouze moderní technologie, konkrétně obuv s Gore-Texovou membránou, která nepropouští vodu. Membránovou obuv oceníte zejména při delším pobytu venku. U zimních bot se často kombinuje použití nepromokavé membrány s vysoce tepelně izolující vložkou. Takové obutí odolává bez problémů a ztráty komfortu i teplotám, kdy rtuť teploměru klesne hluboko pod bod mrazu. Vyšší investice do kvalitních materiálů se v tomto případě určitě vyplatí.

Jak se vyhnout puchýřům?

Nepodceňujte prevenci – obzvlášť v zimě, kdy je vlhko a chladno. Základ tvoří vhodná obuv do konkrétního terénu a kvalitní ponožky. Měly by co nejlépe odvádět vlhkost, aby nedocházelo ke zmokvání kůže. Doporučují se také gelové vložky do bot. Na trhu narazíte na více typů pro různé části chodidla. Plánujete-li delší výlet a nemáte ještě boty prošlápnuté, přelepte si kritická místa na nohou obyčejnou, případně hydrogelovou náplastí. Zajistí vám sterilní a měkké prostředí a při otlaku lepší hojení případných puchýřů. Kromě náplastí existují i speciální spreje, které puchýř znecitliví a zároveň dezinfikují. Hodí se i kalciová mast, usnadňující hojení. Koupíte ji v každé lékárně v baleních o množství 30, 50 nebo 100 ml.

Jak na vysušení bot

Jistě znáte celou řadu „babičkovských“ rad, ale i modernějších metod, jak vysušit vlhkou obuv, aby nedošlo k porušení jejího vzhledu ani funkčnosti. Pokud bychom boty vysoušeli příliš rychle přímým a intenzivním teplem, mohly by nejen popraskat, ale třeba se i zkroutit nebo dokonce ztvrdnout. Stará osvědčená metoda zní: napěchujte do bot novinový papír, postavte je v rozumné vzdálenosti ke zdroji tepla a vlhký papír i několikrát vyměňte. Funguje to! Stejně využijete také pecky z třešní nebo švestek, které absorbují vlhkost. Když není zbytí a musíte vklouznout do mokrých bot, jednoduše si pomozte igelitovým sáčkem. Stačí ho navléct na ponožku. Chodidla vydávají teplo, jež boty pomáhají vysoušet, aniž byste od nohou trpěli nepříjemným pocitem vlhka a chladu.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Napsat komentář