HOBBYMANIE(5)

Rosí se vám okna? Jak na vlhkost v bytě

[vc_row][vc_column][vc_column_text]V praxi většinou postačí dodržet pár jednoduchých zásad a vlhkost v bytě snadno snížíte. Kdo neměl ve škole problém s fyzikou, ten ví, že i takové obyčejné rosení oken v bytě s ní velmi úzce souvisí – zejména na podzim a v zimě, kdy se méně větrá.

Kdy volat odborníka

Vzdušná vlhkost v domácnosti se kondenzuje na povrchu chladného okenního skla a stéká dolů. Pokud se vám voda sráží v prostoru mezi dvěma okenními tabulkami nebo i na rámu, kování a tzv. ostění, pak jde o problém, který nejspíš výměnou oken nebo zásahem odborníka skutečně skončí. Může jít totiž o porušený okenní profil nebo špatné těsnění. Když se vaše okno rosí pouze zevnitř, budete nejspíš muset nahradit špatné izolační dvojsklo. V dalších případech pak většinou postačí držet se osvědčených rad odborníků.

Rada č. 1: Větrejte

Nechcete investovat desetitisíce korun do výměny oken? Nejzákladnější a nejúčinnější metodou, jak zabránit loužičkám vody na okenních parapetech, stékajícím po zdi, nebo dokonce odpadávání kusů vlhké omítky,  je větrání. Otevřít na pár minut několikrát denně okno dokořán zvládnou i ti, kdo mají pravidelně na teploměru 25 st. Celsia nebo chodí věčně po bytě v teplých „sibiřkách“ a huňatém svetru po kolena. Nedá se nic dělat, krátké intenzivní a hlavně pravidelné větrání je zásadní prevencí proti rosení oken. Navíc velmi účinné. Když máte možnost otevřít i další okno,  aby se v bytě na chvíli projevil průvan, zvolili jste ideální způsob větrání. Nebojte se, že vám s vlhkým vzduchem uteče z bytu i draze zaplacené teplo. Stěny se totiž za tak krátkou dobu téměř vůbec neochladí.

Rada č. 2: Používejte digestoř

Máte-li v kuchyni nad varnou plochou digestoř, tedy odsavač par, máte částečně vyhráno. Jestli zbývá ještě prostor a dosud nejste šťastnými majiteli tohoto zařízení, zvažte jeho koupi. V opačném případě alespoň zakrývejte hrnce při vaření pokličkami. Vzdušnou vlhkost se snažte omezit také tím, že nebudete věšet na sušáky, umístěné různě po bytě, prádlo čerstvě vytažené z pračky.

Rada č. 3: Zavírejte dveře při koupání

Máte ve zvyku relaxovat ve vaně naplněné vodou po okraj nebo se dlouze sprchovat horkou vodou, až je kolem vás páry jako v sauně? Na tento rituál také zapomeňte, když vás doma trápí zarosená okna. Vlhkost v bytě omezte všemi možnými způsoby, např. i tím, že budete dveře od koupelny pečlivě zavírat. V nejvlhčí místnosti v domě se také doporučuje nainstalovat odvětrávání. Pořiďte si do bytu pohlcovače vlhkosti, případně i meteostanici. Budete tak mít jasný přehled, zda vlhkost nepřekročila doporučených 50 procent.

Ideální teplota v bytě: 21 stupňů Celsia

Větrání je, jak jsme si už připomněli, pravidlo č. 1, hned po něm přichází na řadu topení. Odborníci doporučují, aby se teplota v bytě pohybovala okolo 21 st. Celsia. Vyšší totiž zabrání kondenzaci. Stejně tak nezapomeňte, že je potřeba nechat vzduch volně cirkulovat. Také nábytek by měl být rozestavěný minimálně 5 cm od zdi.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

 

 

 

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Napsat komentář