HOBBYMANIE(5)

Ochutnali jste batáty?

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny s názvem povijnice batátová či jedlá. Patří do čeledi svlačcovitých, tudíž s klasickými bramborami nemají nic společného. Pochází původně z Peru, ale dnes se běžně pěstují v celých tropech, typické jsou zejména pro Polynésii. Do Evropy se dostaly po objevení Ameriky asi se stoletým zpožděním. Existuje několik odrůd batátů – červené se hodí k vaření a zapékání, žluté ke smažení a do těsta. Oranžové odrůdě se říká jam.

Opravdu sladké

Batáty mají vysokou energetickou hodnotu, neboť obsahují hodně sacharidů (6 procent škrobu a 18 cukru), přibližně o polovinu více než klasické brambory. Za sladkou chuť vděčí fruktóze, glukóze a sacharóze. Jsou však také zdrojem vitamínů A, B a C a obsahují beta karoten, uhlovodíky a draslík. Listy batátů zase mají velký obsah železa a vlákniny a často v některých zemích slouží jako krmivo pro zvířata.

Kromě barvy se batáty dělí také podle konzistence – první skupinu tvoří suché a moučné, druhou měkké a lojovité, do třetí kategorie spadají krmné s hrubou strukturou. Žluté a oranžové odrůdy bývají sladké a vodnaté, bílé a světlé batáty patří mezi moučné a mívají kaštanově karamelovou příchuť.

Formy úpravy

Batáty jako příloha snesou téměř všechny typy úprav – mohou být pečené, smažené, vařené nebo dušené i syrové. Vaří se krátce celé oloupané i se slupkou, poté se nakrájí na plátky a dovaří, v lepším případě je uvaříte v páře. Ze syrových batátů lze připravit placky nebo se strouhají na salát či krájí a jí podobně jako ředkvičky. Smažené chutnají výborně v trojobalu se sezamem a bylinkami. V kuchyni je oceníte i zapečené podobně jako francouzské brambory – s další zeleninou, masem a vajíčkem. Spodní a horní vrstvu by měly vždy tvořit brambory. Dají se rovněž dusit na pánvi na cibulce, ideálně s kmínem. Z batátů snadno připravíte bramborovou kaši, upečete je v troubě s čerstvým máslem nebo je přidáte do zeleninových koláčů.

Tip: Aby batáty nehnědly, vkládají se do okyselené vody.

Z batátů se dá vyrábět také mouka, škrob nebo alkohol.

Pokrmy ze sladkých brambor

Nakrájené koláčky z batátů se osmaží na horké slanině nebo sádle dozlatova a rychle se podávají. Smažené brzy měknou.

Jako delikatesu si vychutnáte plněné grilované batáty. Očištěné je potřete olejem a solí, umístíte na gril a asi hodinu pečete pod pokličkou. Poté batáty nakrojíte, naplníte tím, co máte rádi (opečenou slaninou, rajčaty či směsí zeleniny) a posypete nastrouhaným sýrem. Na grilu jim dejte ještě cca 8 až 10 min, až se sýr rozpustí. Zdobit můžete jarní cibulkou, bylinkami či zakysanou smetanou.

Batáty vám budou chutnat i v mixovaných polévkách. Stačí orestovat cibulku, přidat batáty nakrájené na kolečka a případně červenou čočku (případně květák) a zalít vývarem. Přijdete podle chuti česneku a vařte do změknutí. Poté osolte, opepřete a poté rozmixujte. Abyste dosáhli ideální konzistence, můžete předem naběračku čočky odebrat a poté podle vlastní úvahy vrátit zpět.

Batáty se dají připravit také s cizrnou či kuřecím masem na cibuli a česneku, dobře chutnají i v salátu třeba s brokolicí. V salátech nejlépe chutnají opečené v troubě.

Autorka: Vanda Filipová

 

 

Napsat komentář