HOBBYMANIE(5)

V únoru nastává ideální čas pro předpěstování rajčat

Proč se na rajčata vrhnout tak brzy? Mají totiž stejně jako např. papriky nebo celer dlouhou vegetační dobu, některé až 150 dní. Pokud nebude zrovna deset pod nulou, připravte si zeminu pro výsev semínek z vašeho vlastního kompostu. Aby se semínka nenachladla, ponechte je nejprve v teple. Další možností je zakoupení substrátu, určeného přímo pro výsev.

Druhy rajčat

Než se pustíte do předpěstování, rozmyslete si, jaká rajčata chcete. Existuje totiž celá řada druhů. Vybrat se dá podle několika kritérií. Jedním z nich je tvar rajčete. Pochutnávat si tak můžete na kulovitých, oválných, hruškovitých, olivových, srdčitých nebo i ploše kulovitých plodech, jež se odlišují velikostí i hmotností. Některé druhy jsou vhodné pro přímou spotřebu, jiné zase na zpracování. Odrůdy rajčat se liší také v časnosti sklizně. Zatímco některé bývají velmi rané, rané nebo polorané, jiné dozrávají mnohem později. Zvažte také, kam chcete rajčata po vzejití semínek a zesílení sazenic zhruba v polovině května přesadit. Dál pokračujte s jejich pěstováním například ve skleníku, fóliovníku, v zahradě, truhlíku na balkoně nebo na poli. Předtím je ale „otužte“ zhruba od půlky dubna třeba ve fóliovníku. Dávejte pozor, aby nedošlo k porušení kořínků.

Se semínky do květináčků

Když už jste si konečně vybrali vhodnou odrůdu a připravili substrát pro výsev, dejte se do samotného výsevu rajčatových semínek. Poslouží vám truhlíky, ale i rašelinové mini květináčky, do nichž se semínka zasazují po jednom několik centimetrů od sebe. Použít se dá i květináč plastový. Než po „ třech zmrzlých“ vysadíte rajčata na místo, kde chcete sbírat po celé léto úrodu, budete je muset ideálně dvakrát přepíchnout, resp. přesadit. Před výsevem zeminu propařte.

Kam s nimi? Na okenní parapet

Truhlíky nebo květináčky se semínky umístěte na okno, kam dopadá přirozené světlo. Okenní parapet je zdaleka nejlepším místem. Rostlinky potřebují dostatek světla, ale nic se nemá přehánět. Samy se totiž za sluníčkem táhnou a mohly by být právě z tohoto důvodu dlouhé a slabé. Netrapte sazeničky suchem, ale ani je nepřelévejte, ať není substrát přemokřený. Rajčata jsou totiž docela choulostivá.

Čas na přesazení

Jakmile bude mít rostlinka dva lístky, přepíchněte ji do kelímku od jogurtu nebo samostatného květináčku. Vraťte ji na okenní parapet a počkejte, až bude po květnových ranních mrazících. Jak poznat správný čas pro venkovní výsadbu? Rostlina vám opět napoví – měla by mít osm pravých listů a výšku přibližně 25 centimetrů.

 Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář