HOBBYMANIE(5)

Banánové řezy: Vzrušující do posledního kousku

Při přípravě základního piškotu můžete postup obrátit a místo žloutků nejprve vyšlehejte s odváženým cukrem do pěny bílky. Žloutky do tohoto základu zašlehejte až ve druhé fázi, nejlépe jeden po druhém. A po nich již následuje tradiční směs sypkých přísad, tedy mouky, „prdopeče“ a přesátého kakaa.
Odborníci tvrdí, že takto připravený piškot je nejjemnější. Podceňovat se samozřejmě nevyplatí ani krém, který vrstvu banánů na potěru meruňkovým džemem následně zakryje. Tady se obzvlášť osvědčil máslový, nastavený důkladně provařenou moučnou kaší. Patří opět k těm nejjemnějším a je rovněž krásně čistě bílý. Na častěji používaný krém s pudinkovým základem v tomto případě zapomeňte.

Čokoládové banánové řezy:
6 vajec, 150 g pískového cukru, 1 lžíce práškového kakaa, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva; krém: 300 ml mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla; na dohotovení: meruňková zavařenina, 3 banány, šťáva z 0,5 citrónu; poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g 100% tuku

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem):

Oddělené bílky vyšlehejte důkladně s cukrem a do tuhé lesklé pěny zašlehejte postupně žloutky. Stěrkou do ní vmíchejte po částech směs mouky s práškem do pečiva a prosátým kakaem, vypracované těsto rozetřete na plech s papírem na pečení a plát ve vyhřáté troubě upečte (cca 15 minut při 170 °C). Upečený čokoládový piškot vyklopte na mřížku a zchladlý potřete meruňkovým džemem.
Oloupané banány nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm a zakapané citrónovou šťávou, aby nehnědla, vyrovnejte jedno vedle druhého do vrstvy marmelády. Navrch rozetřete vrstvu sněhobílého máslového krému nastaveného vařenou moučnou kaší.
Krém hladce rozetřete a po krátkém zchladnutí celý moučník přelijte rozehřátou čokoládovou polevou zjemněnou tukem (nebude se po ztuhnutí lámat). Jednotlivé řezy ozdobte čokoládovými hoblinami.
Autor: -fra-

 

Napsat komentář