HOBBYMANIE(5)

Papriky: Z vlastního záhonu chutnají nejlépe! Které jsou nejpálivější?

Vyberte ty správné

  • Na záhony vždy vysazujte odrůdy se slabou dužninou
  • Do skleníku nebo fóliovníku si opatřete silnostěnné odrůdy
  • Papriky vybírejte také podle chuti. Na trhu jsou jak sladké, tak i ostré a pálivé druhy
  • Červené papriky jsou bohaté na beta karoten, rutin a vitamin C
  • Žluté papriky jsou významný zdroj vitaminu E a antioxidantů zeaxanthinu a luteinu
  • Zelené papriky také obsahují vitamin E a zároveň v nich najdete i velké množství kyseliny listové

Co budou papriky potřebovat

Připravte pro ně dobře vyhnojený záhon s kyprou zeminou na slunném stanovišti, ideálně poblíž zdi orientované na jih. Jelikož papriky potřebují teplo, je dobré v předstihu překrýt záhon fólií, která znásobí působení slunečních paprsků, půda se tak dostatečně prohřeje.

Papriky vysazujte ve vzdálenosti zhruba třiceti centimetrů, větší odrůdám dopřejte zhruba 50cm rozstup. Sázejte je raději hlouběji než mělčeji, rostlinku do důlku nejprve přihrňte je z části, poté ji zalijte a teprve potom k ní přidejte potřebné množství půdy. Na počátku je vhodné sazeničky překrýt bílou netkanou textilií, která jim zajistí teplo. Později, až začnou růst, k nim přihrnujte zeminu. Tou dobou jim (s výjimkou keříčkových druhů) zajistěte oporu, třeba v podobě kolíku nebo improvizovaného žebříčku. Nezapomeňte také odstraňovat odnože, které se objeví na jejich spodních částech, rostlinky se tak nebudou vysilovat.

Jak o ně pečovat a jak je sklízet

Silnostěné papriky je lépe pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku
Silnostěné papriky je lépe pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku

Zalévání paprik je vlastně tak trochu alchymie. Voda by měla být odstátá a vlažná, nesmí být ani studená ani sluncem příliš vyhřátá. Se zálivkou vždy počkejte navečer, kdy již slunce nepálí. Zeminu udržujte vlahou, ne však přemokřenou, a to ani v období, kdy se tvoří plody, přestože tehdy papriky vodu obzvláště potřebují.
Plody, které nenechte přezrát (rostlina by v takovém případě méně nasazovala na nové plody) sklízejte pomocí ostrého nože, a pokud papriky pěstujete ve skleníku, pak raději místo po plodu vydezinfikujte roztokem hypermanganu. Pěstováním ve skleníku růst i úrodu uspíšíte, ale zároveň je zde větší riziko nákazy. Nejčastěji se objevují houbová onemocnění, svilušky a jiní škůdci. Účinný je postřik ekologickými přípravky, které jsou běžně k dostání. Opatřit si je můžete na internetu, v prodejnách zahradnických potřeb nebo v hobby marketech.
Jestliže se rozhodnete pro pěstování paprik v nádobách, pak je vysaďte jen do těch, které jsou hluboké a v průměru měří více než 25 centimetrů.

Která paprika je nejpálivější na světě?

Carolina Reaper je v současnosti nejpálivější paprikou na světě
Carolina Reaper je v současnosti nejpálivější paprikou na světě

Někdo je nesnáší, další si rádi dají mírně pálivé, jiní zbožňují opravdu ostré feferenky nebo chilli papričky. Ovšem například známá odrůda tabasco (30 000 – 50 000 jednotek kapsaicinu) je ve srovnání s nejpálivější papričkou světa vlastně úplně sladká!
Jde o odrůdu Carolina Reaper, která jako první přesáhla hranici 2 200 000 jednotek SHU! Byla vyšlechtěna Edem Curriem v jižní Kalifornii. V roce 2012 byla vyhlášena Guinessovou knihou rekordů jako nejostřejší a nejbrutálnějšího zástupce paprikové říše. Sesadila tak z trůnu Trinidad Moruga Scorpion (přes 2 mil. jednotek SHU) . Pro běžného smrtelníka jsou obě ale naprosto nepoživatelé.
(SHU neboli Scovilleova stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.)

Autor: -Rup-
Foto: Pixabay.com, Wikipedia.com

titulkaPRODLUŽUJEME SLEVU NA PŘEDPLATNÉ!!! Tento článek jsme převzali z digitálního časopisu Moje nová zahrada, který náš mediální dům kromě dalších titulů vydává. Je určen začínajícím zahrádkářům, na své si ale přijdou i ti pokročilí stejně jako všichni, kdo zahradu nemají a přesto by rádi pěstovali bylinky, květiny, ovoce i zeleninu třeba doma za oknem. A to nejdůležitějí: Jde o JEDINÝ HOBBY ČASOPIS, VE KTERÉM SI MŮŽETE PROHLÍŽET I VIDEA! Objednat si ho můžete v našich virtuálních trafikách na Alza.cz a také na Floowie.com. Až do 15. června 2016 si můžete také zajistit výhodné předplatné časopisu s exkluzivní slevou 40 %!

 

 

Napsat komentář