HOBBYMANIE(5)

Pochutnejte si na smoothie – krémovém nápoji s obsahem ovoce či zeleniny

Smoothie představuje lahodný krémový nápoj, který se připravuje z ovoce či zeleniny a přidat do něj můžete cokoli, co vás napadne. Nepřijdete ani o vitamíny a vlákninu, které ovoce a zelenina obsahují. Je snadno stravitelné a navíc má na naše tělo blahodárné účinky. Připravíte si jej snadno a rychle.

Jak prospívá našemu zdraví?

V rozmixovaných složkách smoothie se nacházejí živiny, které jsou snadno stravitelné. Tělu dodá potřebnou energii a prospěšné látky – sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerály či vlákninu. V letním období představuje potřebný zdroj tekutin. Navíc pomáhá stabilizovat v těle vodu a detoxikuje orgány – játra, žaludek, ledviny či žlučník. Vyberete-li si vhodné suroviny, navíc podpoříte imunitní systém.

Jak připravit správné smoothie?

Základ představuje ovoce či zelenina. Jako tekutinu volte vodu nebo zelný čaj. Chcete-li smoothie obohatit o bílkoviny, pak je nahraďte mlékem, kefírem, podmáslím, tvarohem nebo jogurtem. Jako zdroj zdravých tuků poslouží ořechy, různé druhy semínek, karob nebo avokádo. Navíc můžete přidat chlorellu, spirulinu, zelený čaj nebo třeba mladý ječmen.

Mělo by mít krémovou konzistenci. Chcete-li jej trochu dosladit, přidejte malé množství medu, stévii nebo jiná sladila přírodního charakteru.

Tipy na zdravé kombinace

Osvěžující chuť – jablko, kiwi, celer, voda.

Zdravá zelená – baby špenát, okurka, ledový salát, citron, med, zelený čaj.

Jako štrúdl od babičky – jablko, tvaroh, špetka skořice, vanilka, fíky, voda.

Mrkvový koláč – mrkev, jogurt, skořice, javorový sirup, vlašské ořechy.

Zázrak z dýně – banán, dýně, smetana, mléko, agávový sirup, skořice.

Farmářské pití – mrkev, jablko, červená řepa, baby špenát, voda.

Napsat komentář