HOBBYMANIE(5)

Pohádkové domy: Tento hobití stál majitele jenom 90 000 korun

S manželkou si rozhodně nechtěli brát hypotéku a zadlužit se tak na dlouhá léta. Vlastních prostředků však měli minimum. Přesto se pustili do stavby, jejíž fotografie později obletěly celý svět.

 Nářadím byla jen pila, kladivo a dláto

Podařilo se jim najít pozemek, která jim místní lesní správa pronajala zdarma za to, že se bude Simon o okolní les. Ideální řešení, protože při probírce dubových porostů získal současně z odpadového dřeva základní stavební materiál. Dál stačily jen balíky slámy, hlína a kameny. K práci potřebovali převážně jen řetězovou pilu, kladivo a dláto.
Při stavbě se Simon Dale snažil, aby byl jeho nový příbytek v dokonalém souladu s přírodou. Vycházel z toho, že stromy neznají přímky ani pravé úhly, takže to v domě vypadá, jako by ho postavily samy. Stavbu zahloubil do země a střechou navázal na okolní profil.

Dům postavil s tchánem a kamarády

Při stavbě mu pomáhal jen tchán a občas jeden až dva kamarádi. Základní kostru sestavili z dubových stromů a větví, které stloukli k sobě. Jako stavební materiál posloužila dále sláma se skvělými tepelně izolačními vlastnostmi, odkopaná hlína a kameny z okolí. Použil i spoustu věcí, které našel na skládkách.
Práce šla rychle od ruky a do domu se mohli nastěhovat už za čtyři měsíce. Pohádkové útulné obydlí vytvořilo přívětivou a zdravou atmosféru a děti v něm rozvíjely svou fantazii. Když Simon spočítal náklady, vyšel ho dům bez započtení práce v přepočtu na nějakých 90 000 korun, což za poměrně rozsáhlé sídlo rozhodně není mnoho.

Nechybí nic z moderních vymožeností

Pokud byste si mysleli, že rodina v domě žila při svíčkách, večer držela černou hodinku a teplou vodu ohřívali v kotli, mýlili byste se. Celý dům je poháněn elektřinou ze solárních panelů, takže lze pracovat u počítače, dívat se na televizi a svítit žárovkami.
V domě bydlela rodina spokojeně 5 let od roku 2005 do roku 2010. Pak si našli vlastní pozemek a pustili se znovu do stavby. Jak jinak, než opět hobitího domu…

Autor: -jav-

Zdroj: simondale.net

Napsat komentář