HOBBYMANIE(5)

Nejnovější cukrářský šlágr: Minidortíčky! Prozradíme vám mistrovské finty

Vtip je v tom, že profesionální cukráři při přípravě plátů pro obalení boků minidortíčků, rolád i minizákusků  pracují se dvěma druhy těsta. První obsahuje přídavek barviva a roztírá se na pružnou pečicí podložku přes speciální šablony podobné tzv. „stencilkám“. Šablona se vzápětí sejme a motiv se na podkladu zamrazí.

Jakmile je vzorek ztuhlý, lze jej přetřít druhým světle žlutým těstem na bázi piškotu, ale s přídavkem másla a pečného marcipánu, který je k dostání u vybraných prodejců. Plát se pak i s pružnou položkou upeče a zázrak je na světě!

Co budeme potřebovat pro obrázkové těsto s marcipánem:
Těsto č. 1 (barevné): 100 g másla 100 g moučkového cukru 100 g hladké mouky 4 bílky potravinářská barva;
těsto č. 2: 6 vajec 30 g pískového cukru 280 g pečného marcipánu 100 g hladké mouky 50 g másla 6 bílků;
na potření: trocha práškové želatiny,
trocha vody

Jak na to krok za krokem:

Připravte si barevné těsto: Utřete máslo s moučkovým cukrem, přidejte mouku a lehce napěněné bílky. Hmotu obarvěte do požadovaného odstínu. Na rovnou, mírně vyvýšenou plochu (větší prkénko apod.) rozložte pružnou silikonovou podložku na pečení, přiložte na ni hladkou stranou plastovou šablonu (je poměrně tuhá) a barevné těsto přes ni na podklad pomocí stěrky či karty tence rozetřete. Šablonu pak opatrně sejměte, aby se barevný vzorek nepoškodil, a společně se silikonovou podložkou a prkénkem vložte vše do mrazničky. Mezitím si připravte těsto č. 2: vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte vlažné máslo, odvážený pečný marcipán, opět vše vyšlehejte a vmíchejte do hmoty hladk05ou mouku se sněhem z bílků. Z mrazničky vyjměte podložku se zmrzlým vzorkem (je tuhý), přetáhněte ji na plech a stěrkou motiv opatrně a rovnoměrně překryjte vrstvou světlého těsta. Vše pak rychle vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a plát dorůžova upečte (nutno hlídat!). Ještě teplý potřete na rubové světlé straně želatinou, kterou jste rozehřáli v troše vody, díky tomu nebude při pozdějším použití praskat a lámat se.

 

Napsat komentář