HOBBYMANIE(5)

Výhody a nevýhody „zelené fasády“ na domě

Obyvatelé zemí, kde vládne nevlídné počasí, znají tuto „fintu“ už po staletí. Popínavé rostliny na jejich domech zpevní fasádu, ochrání ji před deštěm i prudkými teplotními výkyvy. A nutno přiznat, že takový dům i pěkně vypadá. Že by se ve spleti větví a listí mohli usídlit třeba drobní hlodavci? Majitelé nad tím mávnou rukou – stejně by se jim myši do domu dostaly…

Jaké jsou to tedy výhody?

Rostliny pnoucí se po stěně objektu vytvářejí budově jakousi „druhou kůži“. Listy jsou od stěny domu vzdálené několik centimetrů, čímž vzniká mezi nimi a stěnou vzduchový polštář. V tomto prostoru dochází k minimálnímu pohybu vzduchu, což přináší pro objekt celou řadu výhod:

  • Tepelná izolace – v létě se stěny domu tolik nepřehřívají a uvnitř domu je tudíž příjemný chládek. Naopak v zimním období vytváří zelená fasáda dodatečnou izolaci, která snižuje únik tepla z interiéru.
  • Zvuková izolace – zejména v městské zástavbě dokáže zelená fasáda odhlučnit vnitřní prostory domu od vnějšího ruchu a snižuje odrazivost zvuku.
  • Ochrana zdiva před deštěm, jelikož voda neprosákne na omítku a z rostlin postupně okape. Zdivo je chráněno, ale zároveň může dýchat.
  • Zlepšení ovzduší – popínavé rostliny na domě zvlhčují a ochlazují vzduch odpařováním vody hlavně v létě. Zeleň zároveň okysličuje vzduch, pohlcuje nečistoty a snižuje prašnost.
  • Poskytnutí útočiště drobnému ptactvu a hmyzu. Tato výhoda je ovšem pro někoho nepříliš přitažlivá, neboť se domnívá, že po popínavých rostlinách se dostanou oknem do místností pavouci či dokonce hlodavci či plazi. Zkušenosti většiny ovšem toto nebezpečí nepotvrdily.

Zvažte i nevýhody

Fasáda nesmí mít trhliny, jelikož rostliny pak mohou celou omítku zničit a odtrhnout. Problém nastane ve chvíli, kdy budete chtít rostliny odstranit, což vyžaduje značné úsilí a pevné nervy.

Opadavé nebo stálezelené?

To je věčné dilema a každý upřednostňuje něco jiného. U popínavých rostlin je výběr zúžen na tři druhy, a to břečťan, brslen Fortuneův a zimolez Henryův. Pro zelené fasády je tradiční břečťan, zatímco druhé dva druhy nejsou v našich podmínkách příliš obvyklé. Hojně se pro ozelenění stěn domů používá nejznámější z popínavých rostlin, kterou je přísavník pěticípý nebo trojlaločný. Přísavník sice roste nejrychleji, ovšem jeho nevýhodou je opadavost. Tím se eliminují jeho tepelně a zvukově izolační přínosy od podzimu do jara.

Napsat komentář