HOBBYMANIE(5)

Podivná psí plemena: Prapes basenji neštěká, ale jódluje. A myje se jako kočka

Po tu dlouhou dobu si stále zachovává svůj vzhled, možná i proto, že Evropané ho poznali až na konci 19. století. Za jeho domovinu je považováno africké Kongo, ale vzhledem k jeho vlastnostem to bude zřejmě ještě trochu jinak: Nejspíše se totiž jedná o potomka kříženců vlků z oblastí nejen střední Afriky, ale i východu kontinentu a taky z oblastí střední Asie. Svým zjevem i chováním je velmi podobný australskému dingovi.

Je basenji ještě vůbec pes? Neštěká, nepáchne, myje se jako kočka…

Na rozdíl od modernějších plemen tento pes neumí štěkat. Ani klasicky nevyje, vydává jen zvuky, které připomínají jódlování (viz video). Liší se také tím, že fenky hárají jen jednou do roka stejně jako vlčice. Další zvláštností je, basenji nemají klasický psí pach. A navíc jsou neuvěřitelně čistotní, myjí se stejně, jako kočky!

Ačkoliv je dovážen do Evropy, nikdy zde nezaznamenal žádný velký chovatelský úspěch. Je to dáno zejména faktem, že se jedná o zvíře s divočejším temperamentem a omezenými výcvikovými možnostmi, zato je to perfektní lovec. S tím také souvisí skutečnost, že ačkoliv se jedná zřejmě o nejstarší lidmi vyšlechtěnou rasu vůbec, nepoložil základ žádnému dalšímu plemeni, které by na jeho geny navázalo…

Text: David Navara a redakce

Napsat komentář