HOBBYMANIE(5)

Ze zahrádek našich prababiček: Libeček lékařský, zelené maggi

Pěstování libečku lékařského (Levisticum officinale) je nadmíru snadné a pokud ho ještě nemáte na zahradě nebo v kuchyni v květináči, děláte chybu. Je to rostlina, kterou zužitkujete celou. Od listů, přes semena až po kořeny, které jsou nejúčinnější.

Jak libeček pěstovat

Potřebuje slunné nebo polostinné místo. Neměl by se sázet na místě, kde jste pěstovali mrkev, petržel nebo další kořenové zeleniny. Jinak je velmi nenáročný, je třeba ho jen pravidelně zalévat.
Můžete ho pěstovat ze semen, ale mnohem jednodušší je požádat sousedy, aby vám kousek kořenů odrýpli. Libeček to dobře snáší a vy budeme mít úrodu ještě letos.
Při pěstování na zahradě nezapomeňte počítat s místem. Rostlina může dorůst až do dvou metrů výšky a je poměrně košatá.

Jak libeček používat

Nejčastěji se používá v kuchyni jako koření. Opravdu svou chutí připomíná klasické maggi. Přidáte-li pár snítek libečku k vařeným bramborám, „omladíte“ je. Dochutí polévky i omáčky. A pokud grilujete, právě libeček dá masu ten správný „šmrnc“.
Nezapomeňte si nasušit lístky na zimu, abyste měli své oblíbené koření vždy při ruce.

Proč se mu říká lékařský

Libeček je současně léčivkou. Dá se z něj využít všechno od listů, natě, přes semena až po kořeny, které mají nejsilnější účinky.
Užívání libečku podporuje chuť k jídlu, umí rozpouštět žlučníkové i ledvinové kameny. Zabraňuje nadýmání. Ze semen vyrobíte skvělý likér (stačí přidat trochu medu). Tento univerzální zelený všelék se nedoporučuje pouze lidem s vážným ledvinovým onemocněním, protože silice mohou ledviny dráždit.

Napsat komentář