HOBBYMANIE(5)

Z rozhledny na rozhlednu: Kdo postavil Štramberskou Trúbu, odborníci dodnes neví

Vydáte-li se směrem do Slezska takzvanou Moravskou bránou, nemůžete ji přehlédnout. Štíhlá vysoká věž na kopci, předznamenávajícím Beskydy, je vidět odevšad. Štramberská trúba ale nebyla rozhlednou v našem klasickém pojetí odjakživa. Šlo o strážní věž hradu Štramberk. Ten byl součástí celého řetězce tvrzí, chránících bezpečnost na obchodní cestě ze Slezska do Uher.

Kdo Štramberk postavil? Pro historiky je to dodnes záhada

Dodnes není jasné, kdo vlastně hrad Štramberk postavil. Zřejmé je, že byl zbudován po roce 1200 n.l. Někteří historici se přiklánějí k názoru, že tak učinila olomoucká přemyslovská knížata. Jisté je, že ve 13- století patřil templářům, později byl letech 1333–1346 v držení 1346 moravského markraběte Karla, pozdějšího českého krále Karla IV.
Po roce 1533 začal hrad chátrat, roku 1783 se přední část zřítila a zdivo posloužilo jako stavební materiál pro objekty v podhradí. Válcovitá věž o výšce 40 metrů a průměru 10 m se ale zachovala. V letech 1901 až 1903 byla zastřešena a podle návrhu pražského architekta přeměněna na rozhlednu.

Čeká vás 201 schodů, ale výstup stojí za to

Až vystoupáte tu spoustu schodů ze štramberského náměstí, neradujte se! Pokud se chcete podívat až úplně nahoru na věž, čeká vás jich ještě dalších 210! Kovové točité, cihlové i dřevěné, v jednu chvíli jde ale spíše o žebřík.
Když ale budete nahoře, poznáte, že to stálo za to. Můžete se vžít do role zdejších středověkých strážců, kteří odtud měli přehled o všem, co se v širokém okolí děje…

Co všechno najdete v okolí?

Výstupem na Štramberskou trúbu vaše návštěva zdejšího kraje zdaleka nemusí končit. Určitě se nezapomeňte podívat k nedaleké proslulé jeskyni Šipka, kterou znají archeologové z celého světa. V Kopřivnici zase můžete obdivovat veterány Tatra v technickém muzeu zdejší automobilky. Blízko je i hrad Hukvaldy nebo rodný dům Sikmunda Freuda v Příboru.

Napsat komentář