HOBBYMANIE(5)

Pořizujeme rybičky (I.): Jaké akvárium vybrat?

Pokud jste se pro akvárium rozhodli, pak ho pořizujte s rozmyslem. Prvním a nejdůležitějším krokem, který učiníte, je správná volba velikosti nádrže a její umístění v pokoji. Je velmi snadné si zapamatovat poučku, že tak jak je velké akvárium, tak potřebujete stejně velké místo v jeho blízkosti pro nezbytnou techniku včetně krmení.

Tip: přílišná šetrnost při koupi akvária může vést i k vyplavení při prasknutí. Je proto potřeba  vybírat pečlivě a s rozvahou. Kvalitní akvárium vám bude dělat radost po desítky let.

Druhy akvárií:

Akvárium si můžete vyrobit sami, ale dnes je mnohem jednodušší pořídit ho už hotové a se vším všudy. Stačí zajít do hobbymrketu nebo pet centra a začít vybírat:

  • Skleněná akvária bez rámu – zde jsou lepená skla silikonovým kaučukem a jsou vhodná i pro mořské ryby, protože nerezaví. Tyto akvária patří k nejkvalitnějším.
  • Akvária s kovovými rámy – po čase rezivějí a pro mořské akvárium jsou naprosto nevhodná. Při sladkovodním založení musíte po určitě době životnosti akvárium vyměnit.
  • Akvária z plexiskla – jsou stejně trvanlivá jako lepená akvária. Tlakem vody se však může stěna akvária prohýbat, takže pohled na ryby bude poněkud zkreslený. Při čistění stěn od řas může dojít k poškrábání stěny a to nepůsobí esteticky dobře.
  • Malá umělohmotná akvária – v dnešní době velmi populární. Dříve se používala spíše jako karanténní nádrže nebo léčebné nádrže pro nové či nemocné rybky.
  • Litá celoskleněná akvária – obdoba malých umělohmotných akvárií.

Velikost nádrže

Při rozhodování jak velké akvárium se řiďte nejen prostory, ale následujícími body:
Umístění v pokoji – buď využijete vaši skříňku, nebo pořídíte speciální stolek, avšak dávejte vždy pozor na zátěž: 1 l vody = 1 kg.

  1. Kolik ryb chcete chovat? 1 ryba = 2 l vody (na centimetr délky ryby, ovšem v dospělém stádiu!).  Nezapomeňte, že i substrát dna a dekorační materiál vám vezmou cca 20 % obsahu akvária.
  2. Čím větší, tím lepší. Je to rada zkušených akvaristů. Malé nádoby jsou sice velice populární, ale ryby v nich trpí jako v kriminále. Zcela nevhodné jsou kulatá akvária – rybky v nich kvůli zakřivení stěn ztrácejí orientaci a ze stresu brzy hynou. Ostatně akvárium, které je větší, dokáže „samočistit” svůj obsah lépe než akvárium malé. Dneska tohoto principu úspěšně využívají přírodní jezírka na zahradách. Větší množství vody reaguje na chovatelské chyby podstatně méně citlivě než malá akvária (do 50 l vody).
Tip: pokud jste začátečníci, zvolte si minimálně 100 l akvárium a dobře se poraďte o jeho umístění.

Připraveno ve spolupráci s portálem
Foto: se svolením portálu rybicky.net/

Napsat komentář