HOBBYMANIE(5)

Hádanka pro hosty: Jsou tohle koblížky, nebo piškoty? Obojí a my máme recept!

Z darů naší země, chtělo by se říci, protože opravdu chutnají jako tradiční dětské piškoty. Rozdíl nepoznáte. V tomto případě si ale můžete upéct piškoty daleko atraktivnější, pěkně veliké. A pokud snad budete mít při přípravě těsta pocit, že jen vaječná pěna pečivo náležitě „nepodrží“, potom můžete mouku smíchat s trochou prášku do pečiva (max. půl sáčku). Ze vzniklého těsta následně vytvarujte na plechu s pečicím papírem bochánky velké, jak je libo, a pokud je ještě před pečením poprášíte moučkovým cukrem, získají vzápětí pěkný, jakoby kožovitý povrch. A vynecháte-li tento krok, budou upečené piškoty na povrchu hladce jemné jako klasické dětské piškotky z obchodu. Ta schválně: které vás zaujmou víc?!

Slepované piškotové koblížky: 4 žloutky 2 celá vejce 110 g pískového cukru (nejlépe jemná krupice) 120 g polohrubé mouky moučkový cukr na posypánímeruňková zavařenina

Jak na to:

V kotlíku nebo misce v horké vodní lázni vyšlehejte s cukrem do pěny oddělené žloutky a dejte pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká. Dále do husté pěny zašlehejte dvě celá vejce. Kotlík pak z lázně sejměte a obsah stále šlehejte, dokud nevychladne. Nakonec stěrkou vmíchejte mouku a těsto zlehka promíchejte. Naplňte ji do sáčku s rovnou trubičkou a na plechu s pečicím papírem vytvořte malé bochánky (měly by být pokud možno stejně velké). Přes sítko je poprašte moučkovým cukrem (přebytek odfoukněte) a plech vložte plech do středně vyhřáté trouby.

Piškoty pečte zpočátku s mírně pootevřenými dvířky (záleží na troubě), poté je uzavřete. Upečené musí mít jen lehce narůžovělé okraje. Po vyjmutí z trouby nechte kousky zchladnout, oddělte je od papíru špachtlí a vždy dva stejně velké piškoty k sobě slepujte meruňkovou zavařeninou.

Napsat komentář