HOBBYMANIE(5)

Bramborový ráj (II.): Připravme si škubánky z lanýžů chudých

Většímu šíření brambor totiž bránila místy pověra, že jde o čertův kořen, a také předsudek, že jsou jedovaté. V českých zemích se o jejich pěstování značnou měrou zasloužili například Schwarzenbergové na jihu Čech.

Existuje bezpočet nenáročných a levných bramborových receptů, které jsou až neuvěřitelně vydatné a syté. I proto byly brambory vděčným objektem nejrůznějších válečných kuchařek, vydávaných právě v těchto neblahých časech.
Ovšem i v dobách blahobytu se vaření z brambor hojně propagovalo a bylo nesmírně oblíbené. Svědčí o tom mimo jiné spousty rafinovaných receptů. V levných kuchařkách nesměly samozřejmě chybět bramborové šlejšky a šišky v bezpočtu variant, vděčným pokrmem byly a jsou ještě i dnes škubánky.1616

Škubánky na bezpočet způsobů

Také na jejich přípravu objevíte v různých knihách spousty často velice odlišných receptů. Zpravidla se k vařeným bramborám přidávala hrubá mouka, ale někdy také hladká nebo naopak krupice. A brambory samotné se jednou vařily ve vodě, jindy zase v mléce… Leckdy se přidávala do těsta také strouhaná houska. Výsledné škubánky samozřejmě chutnaly pokaždé trochu jinak a jednotlivé receptury měly i své zaryté stoupence a odpůrce. A tak se i kvůli docela obyčejným škubánkům a šlejškám dokázaly vesnické báby na návsi často pořádně zhádat.
My dnes přinášíme recept na naprostou klasiku, tedy bramborové šustky neboli škubánky

Recept na bramborové šustky (škubánky):
750 g
brambor (varný typ C) 8 lžic hladké mouky sůl, máslo (sádlo); na ozdobu: mletý mák s moučkovým cukrem tvaroh s moučkovým cukrem vyškvařená slanina s osmahnutou cibulkou nebo kysaným zelím, případně samotná

Jak na to krok za krokem

Oloupané brambory zalijte vodou, aby byly zcela potopené, osolte je a vařte pod pokličkou doměkka. Vodu pak slijte, ale nevylévejte, odložte si ji stranou. Vařící brambory v hrnci poprašte rovnoměrně hladkou moukou kastrol přiklopte pokličkou a obsah důkladně protřepejte. Poté přilijte přibližně 150 ml horké vody z vaření, opět přiklopte pokličkou a nechce vše na plotně přibližně 5 minut propařit.
Poté obsah hrnce důkladně rozšťouchejte a směs ještě podle chuti přisolte. Těsto urovnejte pěkně dohladka a jednotlivé škubánky z něj oddělujte lžící, kterou pokaždé namočíte v rozehřátém tuku, aby je bylo možné vyklepnout. Škubánky urovnejte na talíři, polijte rozehřátým máslem a posypte vybranou směsí.

Zdroj: Knihovnička Recpety

Napsat komentář