HOBBYMANIE(5)

Štrúdl úplně jinak: Ochutnejte pomerančově sladký ze Sicílie

Zajímavé cukrovinky můžete ochutnat, zamíříte-li na svých prázdninových cestách do některé z jižních zemí. Čím více na jih, tím sladší! Platí to i v případě Itálie, přesněji Sicílie, odkud pochází tento výjimečný a přitom jednoduchý recept. Doma jsou tu totiž nesčetné druhy citrusů, z nichž místní připravují řadu dobrot. Mezi nimi pomerančový džem s notnou dávkou citrusové kůry, případně dokonce marmeládu z pomerančů hořkých…

Rafinovaná kořenitá příchuť…

Sladká a zároveň trochu hořká je správná pomerančová marmeláda. Toto označení je zcela na místě, protože její příprava je založená výhradně na citrusových plodech (mimo jiné tak praví jedna ze směrnic Evropské Unie).
Výrazně kořenitá příchuť, již mají na svědomí v kůře obsažené silice a hořké látky, ovšem nejednomu našinci nešmakuje. Nicméně v této rafinovaně zapečené podobě je naopak vítaná a není na obtíž. Zajímavé je rovněž použité křehké http://www.nasrecept.cztěsto, jež konzistencí připomíná linecké, ale o poznání sladší. Skutečně tedy platí: Božská sladká Sicílie!

Recept na závin s pomerančovým džemem:
200 g hladké mouky, špetka soli, 80 g moučkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 80 g másla, jemně strouhaná kůra z 0,5 pomeranče, 1 lžíce studené vody; náplň: pomerančový džem s obsahem kůry; moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte se solí, cukrem a práškem do pečiva, přidejte pokrájené máslo, strouhanou kůru a studenou vodou dle potřeby zadělejte v robotu tužší vláčné těsto, jež necháte ve folii 30 minut v chladu. Z odleželého vypracujte na válu s litem papíru na pečení obdélníkový plát, jehož střed (cca třetinový pruh na délku) potřete vydatně pomerančovým džemem s obsahem kůry.
Pomocí papíru překlopte přes náplň z obou stran volné boky a vše lehce přitlačte. Ostrým nožem odkrojte z jedné strany nerovný konec a nohavici rozporcujte na díly široké 6 cm (čepel nože po každém řezu otřete). Jednotlivé buchtičky klaďte v mírném odstupu na plech s papírem a v troubě vyhřáté na 180 je dorůžova upečte (cca 20 minut). Horké kousky poprašte lehce moučkovým cukrem.
-iri-

Náš tip: Pocukrované kousky podávejte pro lepší chuť i efekt s karamelizovanými pomerančovými plátky. Na pánvi nechte rozehřát 2 až 3 lžíce cukru (nejlépe krystalového), ve zlátnoucím karamelu poloviny pomerančových plátků obalte a dobře je prohřejte.

Napsat komentář