HOBBYMANIE(5)

Bramborový ráj (I.): Jednoduché špízy 4x jinak

Většinou známe brambory jako přílohu k hlavnímu jídlu. Vařené, americké, hranolky, šťouchané, jako kaši… Ano, jdou připravit na tisíce způsobů, ale my nahlédneme pod pokličku šéfkuchařů, kteří z nich dokážou připravit rovnou hlavní chod.

Co takhle bramborový špíz?

Na první pohled tyhle špízy vypadají jako čistě masové. Ale zdání klame! Jistě, jsou v nich brambory. Švindl? Kdepak! Můžeme vám zaručit, že si vaši hosté budou olizovat všechny prsty…

Recept na pochoutkové bramborové špízy
8 větších brambor 4 lžíce pesta 6 plátků šunky (může být anglická slanina) 1 červená a 1 žlutá paprika 2 větší cibule sůl mletý černý pepř olej
Bezva finta: Pokud navléknete malé brambůrky na grilovací jehly, budou následně o poznání dříve propečené než kupříkladu brambory restované na pánvičce nebo pečené na plechu v troubě. Ocel je totiž vynikající vodič tepla a brambůrky účinně prohřívá i zevnitř.

Jak na to?

Oloupané brambory nakrájejte podélně na čtvrtiny a každou ještě rozpulte. Kousky povařte asi 10 až 12 minut v osolené vroucí vodě, sceďte je a nechte osušit. Papriky mezitím nakrájejte na větší čtverečky, cibule rozkrojte na čtvrtky a rozdělte na lodičky, šunku pokrájejte na širší proužky. Předvařené brambory potřete vydatně pestem a každý kousek obalte v proužku šunky.
Smotky napichujte na grilovací jehly nebo špejle střídavě s cibulovými lodičkami a červenou a zelenou paprikou. Připravené špízy osolte a opepřete. V pánvi je vzápětí osmahněte pěkně dokřupava. Přebytečný olej osušte ubrouskem a teplé podávejte se zeleninovým salátem.

To ovšem není jediný recept na tyhle dobrůtky. Mistři kuchařského řemesla nám jich prozradili ještě mnohem víc:

Špíz s bylinkovou omáčkou: 400 g malých brambor sůl 2 menší cukety 1 lilek 2 červené papriky 2 cibule 8 koktejlových rajčat 2 lžíce oleje 2 lžíce grilovacího koření 200 g nivy 125 g smetany 1 stroužek česneku mletý bílý pepř 2 lžíce sekaných zelených bylinek (rozmarýn, šalvěj, bazalka)

Důkladně omyté brambory předvařte 10 minut v osolené vodě a nechte je vychladnout. Cukety, lilek a papriky omyjte, cibuli oloupejte a vše nakrájejte na stejně velké a silné plátky. Zeleninu a cibuli rozdělte na 8 dílů a střídavě s bramborami vše napichujte na 8 jehel. Navlečené špízy potřete olejem a posypte grilovacím kořením. Za častého obracení je grilujte (pečte) asi 15 minut. Mezitím rozdrobte v misce nivu a utřete ji se smetanou. Přimíchejte lisovaný česnek, opepřete a vmíchejte bylinky. Omáčku podávejte k hotovým špízům.

Bramborový špíz s krevetami: 12 malých brambor sůl 3 žloutky 1 lžíce bílého vína pepř 250 g másla trocha citrónové šťávy 12 listů šalvěje 12 omytých krevet 12 plátků anglické slaniny 20 g oleje

Umyté brambory předvařte 20 minut v osolené vodě, poté je sloupněte a nechte vychladnout. V horké vodní lázni ušlehejte žloutky a bílé víno se špetkou soli a pepřem do podoby husté omáčky. Pomalu přidávejte rozpuštěné máslo. Vzniklou holandskou omáčku dochuťte citrónovou šťávou. Očištěné krevety zabalte každou do 1 listu šalvěje a brambory do plátků slaniny. Balíčky střídavě navlékejte na jehly a hotové špízy opečte na roštu nebo v troubě. Nakonec je osolte, opepřete a podávejte s holandskou omáčkou.

Špíz s česnekovou omáčkou: 1 kg malých brambůrek 200 g rozpůlených malých cibulek 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce soli; omáčka: 4 stroužky česneku 2 žloutky 2 lžíce citrónové šťávy 300 ml olivového oleje 1 lžička hořčičného semínka sůl pepř

Do mixéru dejte česnek, žloutky, citrón a chvíli mixujte. Průběžně přidávejte v pramínku olej, až vznikne hustý a lesklý krém. Nakonec přimixujte hořčici, dochuťte solí a pepřem. Neoloupané brambůrky předvařte v osolené vodě, slijte je a nechte vychladnout. Poté je navlékejte na jehly střídavě s malými cibulkami. Špízy potřete olejem, osolte je a pečte na grilu asi 10 asi 12 minut. Průběžně je otáčejte. Podávejte s vychlazenou omáčkou.

Napsat komentář