HOBBYMANIE(5)

Poslové jara přicházejí, zahrada se probouzí. Na co nezapomenout?

Už jste objevili sněženky, ocúny nebo narcisy? Pak je na čase protáhnout záda, zkontrolovat stav zahradního nářadí a pustit se do práce, aby se vám zahrada probudila do plného jara ve vší kráse.
Pokud už z trávníku a záhonů zmizel poslední sníh, pusťte se do čištění skalky. Bude z ní třeba odstranit spadané listí, odkryjte postupně také choulostivé skalničky, které jste chránili před velkými mrazy a sněhem. Může už také uvolnit svázané jehličnany a odstranit ochrany z chvojí a slámy.

Vysaďte kapradiny a lilie, seřízněte byliny

Když to počasí dovolí, začněte také pročisťovat záhonky s trvalkami. Ty, které pokvetou v dubnu a květnu, můžete ještě dělit a rozsazovat, a to co nejdřív, aby stihly pořádně zakořenit. Jinak pokvetou jenom málo.

Je také čas pro výsadbu okrasných kapradin a lilií a pro trvalky, kvetoucí v létě a na podzim. Když začnou rašit, je dobré také přihnojit květiny kompostem. Ušlechtilé trvalky mají větší nároky, než ty plané – u těch stačí poloviční dávka.

Nezapomeňte ani pořádně seříznout byliny, jako jsou yzop, šalvěj, levandule nebo saturejka. Nebojte se zásadního řezu, byliny tím zmladíte a lépe vám porostou.

Autor: jav

Napsat komentář