HOBBYMANIE(5)

Máme ho! Recept pro pamětníky na pravou socialistickou kuřecí „čínu“

Vzpomínáte ještě na časy, kdy sójová omáčka představovala luxusní artikl, ke kterému se dostali občas pouze profesionální kuchaři? Kdo potom chtěl základ pro opravdu dobrou kuřecí „čínu“, ten si ho nechávat udělat právě u nich. Případně se musel spokojit s polévkovým kořením.

Směs musí aspoň den odpočívat!

A když se konečně „sójovka“ začala v obchodech tu a tam objevovat, bylo třeba s ní šetřit. Leckdo si potom doma sám vypracoval recepturu, jak vzácnou přísadu v masové směsi alespoň částečně nahradit. Tady je jeden z nich. Obsahuje kromě sójové a worcesterové omáčky poměrně značné množství soli a cukru; vše se nicméně společně s masem patřičně rozleží. Proto směs musí odpočívat minimálně jeden den v chladničce. Restuje se vzápětí na suché pánvičce bez oleje a hotová vyniká typickou chutí. Zkuste ji a připomeňte si časy dávno minulé.

Recept na kuřecí „čínu po česku“:
300 g kuřecích prsou
1 středně velká cibule
1 malá feferonka (nemusí být) 4 lžíce oleje 2 lžičky solamylu 1 lžička pískového cukru 1 lžička soli 1 lžička sojové omáčky (případně polévkového koření) 1 lžička worcesterové omáčky 1 lžička kari koření 1 oddělený žloutek

Jak na to krok za krokem

Maso pokrájejte na drobné kousky, vložte do porcelánové nebo skleněné misky, přidejte pokrájenou cibuli, velmi jemně nasekané chilli papričky, cukr, sůl, solamyl, odměřte lžičkou oba druhy omáčky, nakonec přidejte syrový žloutek, olej a vše důkladně promíchejte. Misku přebalte fólií a obsah nechte v chladničce 24 hodin odležet.
Poté jej vyklopte do rozpálené pánve bez tuku a stálého míchání směs 5 minut restujte. Je lépe, není-li pánev teflonová, protože ode dna pak můžete odškrabovat chutnou připékající se „šmajdu“. Směs podávejte s rýží, ale výborná je rovněž s chlebem nebo dušenou zeleninou.

10

Napsat komentář