HOBBYMANIE(5)

Potřebujete ušetřit? Pořiďte si LED žárovky

S rozmyslem vybírejte i největší žrouty energie – ledničku nebo sporák. Nepoužívané spotřebiče úplně vypínejte. Pozor si dejte také na myčku na nádobí s pračkou. Pokud chcete ušetřit další peníze, rozhodně je nepouštějte poloprázdné. Stačí řídit se pár radami a můžete ve finále místo tučného doplatku za elektřinu vyrazit třeba na romantický víkend ve dvou.

Klasické žárovky „žerou“ desetkrát víc než LEDky

Zbavte se nejprve obyčejných klasických žárovek. Mají totiž spotřebu až desetkrát vyšší, než je tomu u LED technologií. Jak je to možné? LEDky totiž nespotřebovávají téměř všechnu energii ke vzniku tepla, jako to umí standardní žárovky. Naopak. Při rozžhavení wolframového vlákna spotřebují 95 % energie na světlo, pouze zbylých 5 % jde do vzniku tepla. Jejich povrchová teplota se pohybuje pouze kolem 60 stupňů Celsia. Podle statistických údajů Eurostatu tak ušetří průměrná domácnost v České republice výměnou jedné klasické šedesátiwattové žárovky za desetiwattovou LED diodu přibližně 180 korun ročně.  Když tuto sumu vynásobíte počtem žárovek v bytě, dostanete se na zajímavou částku. Další výhodou LEDek je jejich delší životnost. V provozu vydrží „jako koně“ až padesát tisíc hodin a nepraskají. Nemá v nich totiž co prasknout, žádné vlákno tato moderní technologie neobsahuje. LEDkám navíc nevadí ani neustálé blikání.

Oblíbené venku, v průmyslu i v interiérech

V oblibě jsou delší dobu LEDky pro venkovní použití do reflektorů, atraktivně působí také při osvětlení průmyslových hal a provozů. Díky variabilitě tvarů a barev se stávají čím dál frekventovanější také v domácnostech a v interiérech kanceláří, bank, školních budov či firem. Základní rozdělení LEDek podle typu světla je dvojí – teplá bílá (hodí spíše do interiéru) a studená. Právě studené světlo slouží jako častý zdroj osvětlení zahrad či ulic. Odstínů je ale mnohem více.

Jak co nejvíce uspořit za elektřinu

  • při nákupu nového spotřebiče do domácnosti (pračka, sporák, myčka na nádobí, mrazák, mikrovlnná trouba) volte vždy ten nejúspornější – řiďte se vždy spotřebou a energetickou třídou, kterou najdete na tzv. energetických štítcích
  • vypínejte úplně elektrické spotřebiče – zabráníte tak neviditelnému plýtvání elektřinou – i televize v režimu „spící“ elektřinu spotřebovává
  • všechna el. zařízení vypínejte síťovým vypínačem
  • energii spotřebovávají i nabíječky na mobily, které zůstávají zásuvce, stejně tak kabely notebooků
  • využívejte nízký tarif za energie – např. při praní prádla.
  • připomeňte si staré pravidlo: nesvítí někde zbytečně?

Tip: Mezi největší „žrouty“ energie patří ledničky. Kupujte ideálně pouze ty s označením A+++, tedy nejnižší energetickou třídou. Pravidelně odmrazujte chladničku. Námraza vyšší než 5 mm  zvyšuje spotřebu až o třetinu.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář