HOBBYMANIE(5)

Voňavé německé perníkové řezy: Tak trochu Eintopf?

Vyzrání vypracovaného těsta v pekáčku s listem papíru na dně v chladu je nutné, a to nejméně po dobu 8 hodin. Díky tomu se z hojnosti přísad uvolní všechny chutě i vůně a zároveň se příjemně prolnou. Těsto sice poněkud ztuhne, ale obávat se toho nemusíte, soda je řádně nakypří!

Voňavé německé perníkové řezy:
125 g másla, 250 ml medu, 175 g hnědého cukru, 120 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 1,5 lžičky jedlé sody, 100 g sekaných neloupaných mandlí, 3 lžičky mleté skořice, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžička mletého hřebíčku, po 1 lžičce jemně strouhaného muškátového oříšku a čerstvého zázvoru, 200 g kandované pomerančové kůry, 150 g mandlového marcipánu, 2 vejce, 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry, 2 lžičky vanilkového extraktu (1 sáček vanilkového cukru), 0,5 lžičky mandlového extraktu; glazura: 270 g moučkového cukru, 4 lžíce pomerančové šťávy nebo džusu, 0,5 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 0,5 lžičky vanilkového extraktu; na dohotovení: strouhaná pomerančová kůra, mandlové plátky

Jak na to (fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

V kastrůlku na plotně smíchejte krupicový cukr s hnědým, přidejte med, máslo, vše prohřejte, dohladka vymíchejte a odstavte. Mouku promíchejte v míse se sodou, nahrubo sekanými mandlemi a veškerým kořením včetně zázvoru, přidejte sekanou kandovanou citrusovou kůru, na kostičky nakrájený marcipán a vše nasucho promíchejte. Do důlku nalijte teplý (ne příliš!) medový základ, přidejte vidličkou prošlehaná vejce, strouhanou pomerančovou kůru i šťávu, vanilkový i mandlový extrakt a vše nejlépe v robotu propracujte.
Husté těsto nalijte do pekáčku cca 25 x 35 cm s papírem na pečení na dně a nechte vše pod fólií v chladu odležet. Nejlépe na druhý den tuhý plát v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 30 minut, nutná zkouška špejlí). Ještě teplý potřete po delším vydýchání polevou vyšlehanou z moučkového cukru s pomerančovou šťávou a nastrouhaného zázvoru. Lesklý povrch nechte ztuhnout a moučník rozdělte na řezy, jež ozdobíte strouhanou citrónovou kůrou a mandlovými plátky.

Hlavní foto: acanadianfoodie.com
Autor: -iri-

 

Napsat komentář