HOBBYMANIE(5)

Povinné ručení a havarijní pojištění i pro starší auta

Máte doma vozidlo, které už má ty nejlepší roky za sebou, přesto pořád slouží a vy se s ním rozhodně nechcete rozloučit? Nezapomeňte mu sjednat potřebné autopojištění, bez něj se totiž neobejde žádné vozidlo. Jaké pojištění je nutností, a které dobrovolné? Jak vybrat to pravé?

Autopojištění se dělí na povinné a dobrovolné

Stejně jako my lidé, i vozidla musí mít sjednané nějaké pojištění.Základem je povinné ručení, jehož uzavření majiteli vozidla ukládá zákon, bez něj totiž vozidlo nesmí na pozemní komunikace. Další složkou autopojištění je havarijní pojištění, to už povinné není, jeho sjednání je čistě na vás. Zejména u starších vozů je na zvážení, zda se vyplatí.

Povinné ručení vás chrání před škodami, které způsobíte někomu jinému

Proč je povinné ručení povinné? Jednoduše proto, že se vztahuje na škody, které provozem vozidla způsobíte někomu dalšímu. Může jít jak o škody na majetku, tak o škody na zdraví a životě, ušlý zisk apod. Někdy se také označuje jako zákonné pojištění nebo jako pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Na čem záleží, když uzavíráte povinné ručení?

Nejdůležitějším parametrem pro sjednání povinného ručení jsou pojistné limity, tedy výše částky, kterou pojišťovna třetí straně maximálně v případě pojistné události vyplatí. Standardem je 35 milionů korun, což ale nemusí vždy stačit a vy byste rozdíl museli hradit ze svého. Zvažte, zda se vám nevyplatí sjednat si pojistný limit ve výši 50, 70 nebo klidně i 100 milionů korun.

Kromě správného nastavení pojistných limitů je důležité si prostudovat i podmínky a výluky z pojištění, tedy situace, za kterých pojišťovna nebude plnit. Nejčastěji jde o řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, není to ale jediná výluka. Z dalších se můžete setkat třeba s jízdou bez řidičského oprávnění, zejména u starších vozů pak může být důvodem, proč pojišťovna nebude plnit i to, že vaše vozidlo nesplňuje normy STK.

Zdroj: fotobanka

A co havarijní pojištění?

Havarijní pojištění je dobrovolné, vztahuje se totiž na škody, které vzniknou na vašem vozidle. Může jít o škody způsobené v důsledku havárie, odcizení, vandalismu, živelné pohromy apod., je čistě na vás, zda budete chtít všechny náklady na opravu hradit sami, nebo si sjednáte havarijko a budete se o ně dělit s pojišťovnou.

Zatímco u povinného ručení je zásadní nastavení pojistných limitů, u havarijního pojištění je to trochu jinak. Prvním krokem je zvolit si rizika, proti kterým se chcete pojistit, dalším pak nastavení spoluúčasti. Ta totiž udává, jakou měrou se na škodě budete vy sami podílet. Nejčastěji se setkáte se spoluúčastí:

  • 10 % a min. 10 000 Kč
  • 5 % a min. 5 000 Kč
  • Výjimkou ale není ani nulová spoluúčast, kdy vy neplatíte nic, celou škodu uhradí za splnění podmínek pojišťovna.

Náš tip na závěr:Na povinném ručení i havarijním pojištění se dá nějaká to koruna ušetřit. Můžete si obojí sjednat naráz, zároveň máte v dnešní době možnost sjednat si je online, bez nutnosti někam chodit.

Napsat komentář