HOBBYMANIE(5)

Jak vybrat správnou tapetu? Radí Matěj Vokáč, majitel Tapety Metro Florenc

Proč tapetám ještě neodzvonilo? Jaké jsou nejžádanější? A zvládneme si je nalepit sami? To je jen zlomek otázek, na které nám ochotně odpověděl Matěj Vokáč, majitel dnes už legendární prodejny TAPETY METRO FLORENC. Království vzorů a barev najdete poblíž metra na Florenci téměř 50 let. 

Hodí se tapety do moderního interiéru? 

Samozřejmě. Když se řekne „tapety“, asi si představíte ty papírové, které měla v obýváku ještě vaše babička. Ale za těch 50 let, co je prodáváme, se tapety přizpůsobily moderním požadavkům. Můžete si vybrat z tisíců vzorů a textur. Některé druhy tapet mají dokonce takové vlastnosti, že si s nimi můžete bez obav zkrášlit i koupelnu. A ani lepení už dneska není noční můra, jak si to pamatujeme z dřívějška. Jednak existují například samolepicí tapety a jednak máme k dispozici moderní lepidla, která se snadno nanášejí, a když vám ukápnou vedle, dají se lehce smýt. A pokud se vám do toho nechce, můžete to nechat na profících stejně jako třeba malování.

Aha, takže tapety vlastně zvládly udržet krok s dnešními trendy.

Je to tak. Řekl bych, že u tapet už ani nejde o přežití. Zájem o ně roste. Lidé totiž přicházejí na to, že jednobarevné stěny jsou sice čisté, ale v celkovém dojmu jim něco chybí. A to může vyladit právě vkusně vybraná tapeta. A nemusí být nutně vzorovaná – poslední dobou je hodně oblíbená imitace betonu nebo cihlové zdi. Pro tu si k nám na Florenc nebo na e-shop chodí stále více zákazníků. 

Zmiňoval jste, že tapety už nejsou jen papírové. Jaké tedy teď nejvíce frčí?

Rozhodně vliesové. Tento typ tapet rádi a často doporučujeme hlavně začátečníkům. Snadno se totiž lepí a netrhají se jako ty papírové. Jsou odolné, prodyšné, a když vás po čase omrzí, dají se celkem lehce odstranit

Z kolika druhů tapet si u vás můžou zákazníci vybírat?

V prodejně i na eshopu máme kolem 10 000 vzorků. Pokud se u nás zastavíte, moje žena Katka vám ráda pomůže s výběrem. Design je totiž její parketa. Jestli dáváte přednost on-line nakupování, pak si tapety jednoduše vyfiltrujete podle svého gusta. Vytřídit je můžete jak podle barev, tak i podle umístění. Máme například kategorie: Tapety do ložnice, Tapety do obýváku nebo Tapety do dětského pokoje.

A co věčně démonizované lepení tapet? Zvládnu to i jako úplný začátečník bez zkušeností ?

Když pečlivě dodržíte návody, pak ano. Každý druh tapet se lepí trochu jinak, proto zákazníkům pokaždé kladu na srdce, aby ty návody četli. Klíčem k úspěchu je také pečlivé odstranění starých tapet. Jakmile máte připravenou zeď, správně rozmíchané lepidlo a čisté ruce, můžete se pustit do díla. Doporučuji začínat vždycky od okna, dveří a výklenků. Kdo se necítí na lepení tapet svépomocí, tomu dáme kontakt na zkušené tapetáře. Ke každé objednávce tapet přes náš e-shop vám přibalíme kvalitní lepidlo jako dárek.

Kde všude jsou na stěnách vaše tapety?

Těch míst je spousta, ale namátkou zmíním třeba krásnou proměnu obývacího pokoje v pořadu Jak se staví sen. Spolupracovali jsme také s Montessori školkou, kavárnou a restaurací Café Colore, ale i s majiteli nebo nájemníky domů a bytů. Je hezké vidět, jak s tapetou interiér prokoukne. 

Váš krámek u stanice metra Florenc je legenda, kterou si pamatuje několik generací. Jak ten nápad vznikl? 

Začínali jsme současně s otevřením stanice metra v roce 1975. Obchod byl tehdy součástí státního podniku a tapety v něm prodával můj dědeček. Měl bohaté zkušenosti z textilního průmyslu, takže mu nechybělo estetické cítění ani smysl pro detail. V 90. letech začal společně s mým tátou dovážet tapety ze zahraničí a pro velký zájem si otevřeli síť prodejen po celé ČR. Ani jedna z nich ale nebyla na Florenci. Tam jsme se vrátili paradoxně díky povodním v roce 2002. Tehdejšího provozovatele vyhnala velká voda a nás zase příchod velkých hobbymarketů donutil zavřít prodejny. A tak jsme se vrátili na Florenc, kde začínal děda. Kruh se uzavřel a rodinná tradice pokračuje už po třetí generaci.

 Původní prodejna ve vestibulu metra Florenc

 

Plánujete otevřít další pobočky třeba v dalších stanicích metra? 

Ne, není důvod. Na Florenci jsme spokojeni, navíc máme e-shop, přes který si tapety objednává zhruba polovina našich zákazníků. Posíláme je prakticky od Aše až po Jablunkov a lidé si tuto službu chválí.

Prodejnu jste přesunuli z vestibulu metra do ulice Za Poříčskou bránou. Co vás k tomu vedlo? 

Hlavně denní světlo. To je při výběru tapet hodně důležité a sebelepší žárovka ho nenahradí. A potom nás v odchodu utvrdilo také ne zrovna reprezentativní prostředí vestibulu, které odrazovalo mnohé zákazníky. Stále jsme ale v blízkosti metra, takže nás na nové adrese každý snadno najde.

Nová prodejna TAPETY METRO FLORENC  hned u vstupu do metra Florenc

Katka a Matěj – srdce a hlava celé značky Tapety Metro Florenc

Spolupracujeme s designery, kteří vám s výběrem tapet pomohou.

Prodejna TAPETY METRO FLORENC nabízí až 10 000 vzorků tapet

Matěj Vokáč, majitel Tapety Metro Florenc, m.vokac@metroflorenc.cz

Napsat komentář