HOBBYMANIE(5)

Tipy a babské rady, jak vyčistit pračku

Pračka patří mezi základní vybavení každé domácnosti, kdo by taky v dnešní moderní době chodil s valchou k potoku a tam pral prádlo? Kdo žije sám nebo ve dvou, ten by to ještě možná dal, ale taková rodina s dětmi, ve které pračka jede i několikrát denně? Že si to ani vy nedokážete představit? A víte, jak o pračku pečovat, aby vám prala dobře a spolehlivě?

Pračka dostane při každém praní zabrat

Jen si vezměte, co všechno do pračky dáváme, a v jakém stavu. Ušpiněná trička a kalhoty, dětské tepláky od trávy, písku, často i bláta, pánské montérky od oleje a další věci. Není se co divit, že se z ní časem může linout zápach, objevit se plíseň i vodní kámen. I přesto, že použijete kvalitní prací prášek a voňavou aviváž, vyndáte z pračky prádlo, které není skoro ani vyprané, natož aby pěkně vonělo. V tu chvíli se sami sebe ptáte, kde se stala chyba.

Odpověď je jednoduchá, pračka potřebuje trochu péče. Konkrétně je třeba ji vyčistit, aby prala zase tak dobře, jako dřív.

Proč je třeba pračku pravidelně čistit?

Pračka nám má život usnadnit, ne komplikovat. Přesně to se ale stane ve chvíli, kdy si potřebujeme rychle vyprat prádlo, abychom měli čistou halenku, tričko nebo kalhoty. Jenže z pračky vyndáme kousek, kterému zbledly barvy, do zářivé čistoty má daleko, navíc se nedá říct, že zrovna voní.

Za zápachem a neschopností prádlo vyprat podle představ stojí většinou bakterie a plísně, které vznikají tím, jak se v pračce usazují zbytky pracích prostředků a mastnoty, která se z prádla při praní uvolňuje.

Zdroj: fotobanka

Způsobů, jak vyčistit pračku, je hned několik

Každá pračka má hned několik míst, která jsou skrytá, my na ně nevidíme, a když pračku utíráme třeba hadříkem, nedostaneme se na ně. Nečistoty v těchto místech zůstávají a mohou způsobit i problémy s fungováním pračky.Ideální je všem těmto problémům předcházet. Jak?

  • V dnešní době je moderní prát na 40 °C, určitě ale doma najdete i kousky, které se mají prát na vyšší teploty. Udělejte to. Že nic takového nemáte? Pusťte pračku na 60 °C jen tak, bez prádla.
  • Používejte kvalitní prací prostředky a používejte jich jen tolik, kolik je potřeba.
  • Pračku poté, co v ní vyperete prádlo a vyndáte ho, nezavírejte. Otevřete i zásuvku, kam se sype prášek a lije aviváž. Zásuvku alespoň jednou měsíčně vyndejte a důkladně vyčistěte.
  • Alespoň jednou za měsíc pračku důkladně vyčistěte, nezapomeňte ani na filtr.
  • Každý týden otřete těsnění dvířek bubnu, ještě lépe uděláte, když ho vyčistíte po každém praní.
Tip číslo jedna: Ocet a soda

Roztok octa a jedlé sody se postará o čistotu každého místa, na kterém se usazuje vodní kámen a plíseň. Do přihrádky na prací prášek nasypte půl šálku jedlé sody a do bubnu nalijte asi 0,5 litru octa. Nastavte na pračce program s co nejvyšší teplotou a pračku zapněte.

Víte, že do roztoku octa a jedlé sody můžete namočit i zásobník na prací prášek?

Tip číslo dva: Odstraňovač vodního kamene

Naše babičky vsázely na kombinaci octa se sodou, vy jí tak úplně nedůvěřujete? Můžete si pořídit i odstraňovač vodního kamene, který škodlivé vápenaté usazeniny rozpustí.

Tip číslo tři: Speciální čistič na pračky

Nechce se vám nic míchat, nebo nemáte čas? Dáváte přednost již hotovým přípravkům, které se dají koupitjako příslušenství k pračcea jsou účinné v boji s vodním kamenem, bakteriemi, plísněmi i usazenou mastnotou? Pak vyrazte do obchodu pro čistič pračky. Stačí ho nasypat do zásobníku a pustit pračku.

Napsat komentář