HOBBYMANIE(5)

Prosinec v zahradě: Dokončete rytí, zavlažujte trvalky a roubujte ovocné stromy

V zeleninových záhonech lze sklízet celou řadu ozimých druhů i před Vánoci. Také je potřeba ochránit dvouletky před sněhem a chladem, zalévat trvalky či kontrolovat uskladněné hlízy a cibulky, zda nehnijí. Důležitou součást zahradnických prací v zimě tvoří také dokončení rytí a hnojení záhonů nebo ořezávání přestárlých a nemocných stromů. Jakou péči si vaše zahrada právě v prosinci zaslouží?

Dokončete rytí a hnojení záhonů, očistěte nářadí

Kdo nestihl zrýt zahradu na podzim a nechce to nechávat až na jaro, může tento proces zvládnout ještě do konce roku, aby pak půda mohla pár měsíců odpočívat. Stejný časový harmonogram zachovejte při hnojení. Pokud máte v zahradě zahradní domek, pusťte se do jeho úklidu. Přípravu na novou sezónu rozhodně nepodceňujte. Očistěte veškeré používané nářadí – rýče, motyky, hrábě či kolečko – a vyřaďte vše, co již pozbylo svou funkci. Kompletní servis dopřejte také své sekačce na trávu, nabruste si nůžky, pilky a nože.

I v prosinci se dá sklízet čerstvá zelenina

Pokud jste vysadili do svých záhonů ozimé druhy zeleniny, zpestříte si i ve vánočním čase jídelníček vitamíny z vlastní zahrádky. Sklízet v tento čas můžete zimní salát, letní pór, růžičkovou kapustu, špenát, celerovou nať, pastinák, čínské zelí nebo naťovou petržel. Zatímco zmiňované druhy zeleniny je potřeba před chladem chránit, existuje i zimní pór, který lze ponechat přímo v záhoně bez přikrytí.

Naplánujte si příští zahradnickou sezónu. Do truhlíků vysejte kopr, řeřichu, hrášek, čočku nebo kerblík a nechte je klíčit v místnosti při teplotě alespoň 20 st. Celsia. Pokud toužíte mít v létě okna plná rozkvetlých pelargonií, nastal ten správný čas předpěstovat si je v truhlících ze semínek. Před mrazem chraňte léčivky a přikryjte je chvojím a listím.

Postarejte se o okrasné dřeviny

Než zapadneme sněhem, hodí se shrabat zbytky spadaného listí a využít je na kompost. Ten poté rozmísíme kolem okrasných dřevin na již zrytou půdu. Pokud však pěstujete vřesy nebo máte čerstvě vysázené cibuloviny, klidně listí v zahradě ponechejte. Koruny okrasných dřevin stáhněte, ještě než padne první sníh. Později by se pod přívalem sněhu mohly větve polámat. Než uhodí mrazy, listnaté i jehličnaté dřeviny zalévejte. Volně vysázené stromky chraňte před větrem. Jestli nemáte zahradu obehnanou plotem, ochraňte raději své dřeviny před okusováním hladovou zvěří.

Stříhejte rouby,  omlazujte rybíz a angrešt

V ovocné zahradě na nás v prosinci čeká stříhání roubů. Zdravé letorosty, které by měly být asi 30 cm dlouhé, uchovejte přes zimu v chladu a vlhku. Stačí je nechat ležet vedle stromu a přikrýt listím a sněhem. Na jaře je pak zapíchejte do půdy. Stromy víc než desetileté – zejména jabloně a hrušně – bychom měli prořezat. Zlikvidujte nemocné a přestárlé stromy. V tomto období se rovněž omlazuje rybíz a angrešt.

Na co ještě nezapomenout?

Zavlažujte trvalky a dvouletky a proti chladu je chraňte netkanou textilií. Pokud napadne sníh, nahrňte ho na záhony. Bude sloužit jako ochrana před mrazem a závlaha. Kontrolujte pravidelně uskladněné cibule a hlízy. Podle potřeby zalévejte uskladněné balkonové květiny, aby vám do jara neuschly. Vinnou révu už v prosinci neobrývejte ani nehnojte.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář