HOBBYMANIE(5)

Z receptáře prababičky: Jak na rozinkové cukroví

Původně se pečené rozinkové kousky slepovaly máslovým kakaovým krémem a zdobené byly bílkovou polevou, avšak Martina je začala plnit krémem lískooříškovým, protože jí tato úprava nesmírně chutnala. Nicméně společně s maminkou vypracovaly ještě další varianty: Zjistily, že rozinky v těstě, jež připomíná podstatou linecké, lze nahradit ořechy – vlašskými i lískovými. A každá chutná jinak!

Náš tip:
Těsto je lepivé i po odležení. Práci si proto usnadníte, když je budete rozvalovat mezi dvěma pomoučenými pruhy mikrotenové fólie.

Rozinkové kousky s historií:
140 g rozinek + 140 g hladké mouky + 140 g krupicového cukru + 140 g měkkého másla + 2 žloutky NÁPLŇ: lískooříškový krém, případně domácí máslový kakaový NA DOHOTOVENÍ: čokoládová nebo bílková poleva, rozinky, sušené brusinky apod.

Jak na to krok za krokem (viz také fotonávod pod článkem ▼▼▼)

V mlýnku na maso umelte rozinky, případně je nasekejte. Hmotu smíchejte s moukou a cukrem, přidejte máslo a žloutky. Vypracujte těsto, jež necháte zabalené ve fólii v chladu odpočinout do druhého dne. Z těsta pak vypracujte na dobře pomoučeném válu plát silný asi 3 mm a hladkou vypichovačkou z něj tvořte malé oválky. Přeložte je na plech s papírem na pečení a při 180 °C je upečte (cca 5 minut).
Jakmile začnou okraje růžovět, plech z trouby vyjměte a cukroví na něm nechte dojít. Zchladlé kousky slepujte lískooříškovým krémem, případně máslovým kakaovým (tradiční varianta). Připravíte ho tak, že vyšleháte máslo s moučkovým cukrem a do pěny zašleháte prosáté kakao. Na povrch slepených kousků kápněte rozehřátou čoko polevu, případně bílkovou (moučkový cukr utřený s bílkem nebo citrónovou šťávou) a přilepte do ní celou rozinku či sušenou brusinku.

Napsat komentář