HOBBYMANIE(5)

Rady do kuchyně: Jak napravit sražený krém nebo zakalenou polévku?

Nezoufejte, na každý problém existuje v kuchyni řešení. A to i tehdy, když máte zrovna „den blbec“ a připálíte nebo přesolíte jídlo nebo se vám nedaří vyklepnout bábovku. Jak to rychle napravit?

Sražený krém opraví ztužený tuk

Komu se ještě nepodařilo srazit při pečení rolády nebo řezu krém, ten jakoby nebyl. Náprava je ale přinejmenším stejně tak rychlá jako právě průšvih, za nímž stojí příliš rychlé metličky nebo nesprávný postup. Stačí totiž, když si necháte rozpustit asi centimetrový plátek ztuženého tuku. Ten po zchladnutí přimíchejte zpět do krému a pomalu zašlehejte. Krém se zase krásně spojí. Některé hospodyňky ztužený tuk přidávají do krémů preventivně. Dobře totiž díky němu drží při zdobení, i když použijete sáček s dekorativním nástavcem.

Zakalený vývar? Zkuste vaječný bílek

Každému z nás – i zkušené hospodyňce – už se určitě stalo, že místo čirého vývaru podával na stůl zakalený. Bílkovina se z vařených kostí či masa vysráží a je potřeba ji z polévky sebrat. Tato mrzutost ale rozhodně není důvodem, aby váš nedělní hovězí či kuřecí vývar skončil v toaletní míse. Co s tím? Je to jednoduché. Do zchladlého vývaru vložíme 2 našlehané bílky a necháme je v polévce za stálého míchání srazit. Vaječné bílky na sebe při tomto procesu naváží kal a vyplavou na povrch. Pozor, nesmí se ale zamíchat. Je potřeba mít připravený cedník a kus plátna. Nakonec vývar vypneme a přecedíme. Polévka je poté znovu jiskrná a čirá.

Připálené jídlo zachrání mrkev

Ani nepříjemná hořká pachuť, kterou získá jídlo při připálení, ještě nemusí být důvodem k panice. Pomůže totiž mrkev, korková zátka nebo kousek chleba. Připálené jídlo přemístěte do čistého hrnce a povařte s pohlcovači pachu. Ten pak z jídla vyjměte a vyhoďte do koše. Naše babičky měly ještě jeden fígl, který na připálený hrnec platil. Jídlo vyklopily do čisté nádoby a tu pak přikryly mokrou utěrkou. Po několika minutách se utěrka vyměnila. Tento proces se opakuje do té doby, dokud nepříjemný zápach připáleniny úplně nevymizí.

Problém s bábovkou? Nenakukujte do trouby!

Sražená buchta nebo bábovka, kterou marně dolujete z formy. To je zlý sen! Podobné kuchyňské pohromy lze ale s úspěchem eliminovat tím, že rozhodně nebudeme při pečení buchty nebo bábovky podle rodinného receptu nakukovat netrpělivě do trouby. Pečeme vždy dostatečně dlouho a těsto vkládáme do trouby až tehdy, kdy je dostatečně rozehřátá.

Sůl – věčný nepřítel

S přesolenou polévkou nebo omáčkou si skvěle poradí syrový brambor. Vložíme oloupaný kousek této zeleniny do hrnce s přesoleným jídlem a chvilku povaříme. Ke stejnému účelu dobře poslouží také kousek mrkve, chlebová kůrka nebo vaječný bílek. Krátce povařte a vylovte z hrnce. Na přesolený pokrm pomáhá také pár kapek z citronu. Rozhodně ale v takovém případě neexperimentujte s octem. Stará dobrá rada zní, že s takto pokaženým jídlem si poradí i stříbrná lžička. Jednoduše ji na pár minut ponoříme do hrnce.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář