HOBBYMANIE(5)

Honzovy buchty: makovo-povidlová klasika

Kynuté buchty jsou vděčné a nejspíš asi i věčné. Čas od času si je dopřeje každý. Tedy i ten, kdo si pečlivě hlídá kalorie. Kynuté těsto se skvěle hodí k hustým polévkám. V kombinaci s gulášovkou, hrachovou, čočkovou nebo fazolovou polévkou s noky se tento pokrm stane fenomenálním obědem.

Ingredience

Na těsto:

500 gramů hladké výběrové mouky, půlka másla, špetka soli, 2 žloutky, citronová kůra, 1 vanilkový cukr

Na kvásek:

3 dcl mléka, ¾ kostky droždí, 10 lžiček krystalového cukru, sádlo na potření buchet

Tvarohová náplň:

1 kostka tvarohu nebo 250 gramů váženého tvarohu, 1 celé vejce, moučkový cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, vanilkový pudink, nastrouhaná citronová kůra

Postup přípravy: Vše dáme dohromady a pořádně promícháme náplň dohladka. Můžeme použít ruční šlehač.

Maková náplň:

cca 100 gramů mletého máku, 3 dcl mléka , moučkový cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, rum dle chuti, špetka skořice, kelímek povidel

Postup přípravy náplně: Mletý mák spaříme horkým mlékem a přidáme ostatní ingredience. Přimícháme kelímek povidel, případně necháme náplň jen makovou.

Postup

Do velké mísy prosejeme mouku a uděláme do ní důlek. Mouku osolíme a vmícháme do ní prášek do pečiva. Mezitím si na sporáku ohřejeme mléko, v němž rozpustíme cukr a rozdrobíme kvasnice. Jakmile kvásek vzejde a má pořádnou „čepici“, vlijeme jej do mouky. Postupně přidáme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a rozpuštěné máslo, které nesmí být příliš horké. Těsto pořádně umícháme a necháme kynout pod utěrkou na teplém místě. Po zhruba hodině jej přemícháme a znovu přikryjeme utěrkou na dalších alespoň 45 minut. Čím je těsto nakynutější, tím budou buchty po upečení nadýchanější.

Připravíme si vál a posypeme ho hladkou moukou. Pak už následuje tvoření hromádek z těsta, které vždy rukou rozplácneme. Pokud se těsto při vytahování z mísy lepí na lžíci, pokaždé ji namočíme do mouky, aby šlo krásně dolů. Na vále bochánky také pomoučíme. Na rozplácnutý bochánek dáme lžičkou náplň, co se do buchty vejde, ale tak, aby nevytékala. Buchty pevně spojíme a začneme klást do řad za sebe na vyšší vymazaný plech. K tomu použijeme horké sádlo a peroutku. Klademe vedle sebe maximálně 5 buchet, pokud jsou menší, může jich být i šest. Buchty na plechu potřeme rozehřátým sádlem a necháme dalších 15 minut kynout. Teprve pak vložíme do horké trouby. Pečeme dozlatova na 180 st. zhruba 25 minut. Po vychladnutí buchty naskládáme na tác a pocukrujeme mletým cukrem, ve kterém rozmícháme vanilkový cukr. Podobně můžeme Honzovy buchty naplnit třeba hustou marmeládou, velmi osvěžující je například malinová nebo borůvková marmeláda v kombinaci s tvarohovou náplní.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář