HOBBYMANIE(5)

Recept na křupavé a voňavé kokosové prstíky

Vánoce se pomalu blíží, pro nedočkavé máme recept, který každý ocení. Jsou to kousky, po kterých se doslova zapráší hned v přední bojové linii!

 Igredience pro kokosové prstíky

250 g másla,
175 g krupicového cukru,
3 žloutky,
jemně nastrouhaná kůra ze 2 citrónů,
200 g kukuřičného škrobu,
1 lžička kypřicího prášku do pečiva,
100 g jemně strouhaného kokosu,
2 lžíce tekutého medu;
na dozdobení:
strouhaný kokos,
kandované třešně (červené alginátové hrudky);
na dohotovení:
bílá a tmavá čokoláda

 Postup jak na to (fotopostup najdete v galerii pod článkem)

  1. Vyšlehejte v misce rozměklé máslo s cukrem i medem a zapracujte do základu metlami šlehače oddělené žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Dále přidejte škrob promíchaný s kokosovou moučkou i práškem do pečiva a vše důkladně propracujte (lze opět metlami šlehače). Vyhnětené nelepivé hladké těsto dopracujte dle potřeby rukou s další kokosovou moučkou, případně se škrobem.
  2. Z vyhněteného těsta můžete hned tvořit válečky silné 25 mm, každý rozdělte na úseky dlouhé cca 4 cm a v dlaních kousky postupně doválejte (zaoblete oba jejich konce). Dále každý váleček obalte v kokosové
    Zářivý alginát či kandované třešně sice lákají vzhledem, ale červená potravinářská barviva rozhodně nepatří k tomu nejzdravějšímu, co si lze dopřát!
    Zářivý alginát či kandované třešně sice lákají vzhledem, ale červená potravinářská barviva rozhodně nepatří k tomu nejzdravějšímu, co si lze dopřát!

    moučce, uložte ho na plech s listem papíru na pečení (dodržujte větší rozestupy) a do povrchu každého vtlačte 2 poloviny kandovaných třešní či kousky alginátu. Cukroví pečte jen mírně dorůžova v troubě vyhřáté na 180 oC (cca 10 až 12 minut), hotové stáhněte i s papírem na podložku a nechte je zcela vychladnout.

  3. Zchladlé kousky poprašte moučkovým cukrem a přidejte šrafování rozehřátou čokoládou; může být pouze bílá či tmavá, nebo i oba druhy.

Náš tip:

Použití červeného alginátu je jednoznačně nejlepší, protože kandované třešně nebývají často pěkně zářivě červené (s výjimkou koktejlových). Výhodou těchto kousků je navíc skutečnost, že se v průběhu tepelné úpravy v troubě nerozpečou, nevzkypí a nevybublají. Vědět se rovněž vyplatí, že stejné výchozí těsto (viz recept) lze použít i k přípravě pohledných důlkových koláčků ozvláštněných opět barevnou náplní.

Tento recept jsme pro vás vybrali z časopisu Knihovnička Recepty

Napsat komentář