HOBBYMANIE(5)

Recept na meruňkové řezy s želatinou

Ingredience pro meruňkové řezy:

150 g másla, 120 g krupicového cukru, 3 vejce, 150 g hladké mouky, špetka soli, 1 sáček prášku do pečiva; náplň: 700 g meruněk, 100 g krupicového cukru, šťáva z poloviny citronu, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 3 plátky želatiny; dokončení: 250 g zakysané smetany, 1 lžička strouhané citronové kůry, 200 g moučkového cukru, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g meruňkového džemu

Jak na korpus:

Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte po jednom žloutky. Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva a po částech, střídavě se sněhem z bílků zapracujte do máslové pěny. Těsto nalijte do formy o rozměrech 25 x 25 cm, vyložené papírem na pečení a pečte v troubě vyhřáté na cca 175 st. Asi 20 – 25 minut. Špejlí zkuste, zda je korpus upečený. Po upečení vyndejte z trouby, nechte asi 5 minut chladnout ve formě, po té uvolněte tenkým nožem okraje a upečený korpus vyklopte na podložku a nechte zcela vychladnout. Zchladlý podélně prokrojte.

Jak připravit náplň:

Želatinu nechte nabobtnat ve 3 lžících studené vody. Oloupané meruňky, zbavené pecek, nakrájejte na malé kousky a tyčovým mixerem rozmixujte, přidejte citronovou šťávu, cukr smíchaný se škrobem a povařte. Stáhněte z tepla, nechte krátce vychladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu.

Jak řezy sestavit:

Čistou formu vyložte papírem na pečení, vložte 1 díl korpusu, naneste meruňkovou náplň a přiložte druhý díl korpusu. Lehce dlaněmi přitlačte a srovnejte povrch. Vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky a nechte dobře ztuhnout.

Co potřebujeme pro dokončení:

Želatinu nechte asi 10 minut nabobtnat v trošce studené vody. Zakysanou smetanu ochuťte strouhanou citronovou kůrou a lehce vmíchejte moučkový cukr. Smetanu vyšlehejte do hustého krému a zašlehejte do ochucené zakysané smetany. Želatinu zahřejte na cca 60 st., nechte rozpustit a přidejte do ní 2 – 3 lžíce smetanového krému. Dobře promíchejte a za neustálého prošlehávání ruční metličkou vmíchejte do základu. Jednou třetinovou krému potřete vychlazený korpus. Zbytek vložte do sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte šikmo na natřený povrch korpusu. Nahřejte meruňkový džem, prolisujte sítkem a dejte do jednorázového sáčku, ustřihněte malou špičku a do rýh mezi pruhy tenkou linkou přizdobte povrch. Nechte asi 2 hodiny vychladnout a po té nožem smáčeným v horké vodě nakrájejte úhledné řezy.

Náš tip:

Loupání meruněk – slupku meruněk nakrojte do kříže, vložte do horké vody a po několika vteřinách vyjměte a prudce zchlaďte, potom oloupejte ostrým nožem. Recept lze připravit i s broskvemi.

Autorka: -mm-

Zdroj: http://juditkakonyhaja.blogspot.cz

Napsat komentář