HOBBYMANIE(5)

Rychlé a jednoduché mňamky: Plněné mušličky k pivu i vínu

Tyto mušličky z těsta bílého jako vosk (obsahuje pouze hladkou mouku, špetku soli a sladkou smetanu na šlehání) zvládnete v cukuletu, stejně jako náplň dovnitř (pokrájený měkký salám s jemně strouhaným výrazným sýrem – nebo můžete jiné variace podle toho, co je v lednici). A pokud snad chcete experimentovat ještě s příchutěmi, potom vyrazte rychle pro něco zeleného a voňavého do zahrádky. Anebo zapátrejte v šuplíku s kořením.

Napovídat vám určitě nemusíme, co všechno je v tomto směru včetně náplně možné. Křupavá pikantní dobrota je pak upečená za chviličku. Chutnat bude hlavně teplá, ale nic nezkazíte ani s mušličkami zchladlými. Podávat je můžete k pivu, vínu atd.

Co budeme potřebovat na mušličky s nivou a uzeninou:
250 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání špetka soli 
náplň: 250 g nivy 250 g měkkého salámu (např. gothaj) vejce na potření mák nebo kmín a hrubá sůl na posypání

Jak na to:

Odváženou mouku smíchejte se solí, přilijte smetanu a vytvořte bílé těsto. Dle chuti je dosolte. Hned z něj vypracujte na pomoučeném válu plát silný 5 mm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru asi 8 cm. Do středu každého naložte kopeček směsi jemně strouhaného sýra s nadrobno pokrájeným salámem.
Plátek přehněte přes náplň napůl a okraje vzniklé mušličky stlačte vidličkou. Vytvoříte tak dekorativně zoubkovaný kraj. Povrch kousků potřete na plechu s pečicím papírem rozšlehaným vejcem, posypte je mákem nebo kmínem, hrubou solí a všechny upečte při 180 °C dozlatova. Chcete-li pečivo ještě pikantnější, potom můžete náplň okořenit černým mletým pepřem.

BEZVA FINTA: Zajímavého efektu také docílíte, když spojené okraje každého kousku stlačíte kosticí určenou k modelování marcipánu (má tvar tlapky s drápky). Potěr vajíčkem na povrchu otisknutý dekor během pečení zajímavě barevně zvýrazní.

Napsat komentář