HOBBYMANIE(5)

Vánoční kaktus – co dělat, aby krásně vykvetl?

Vánoční kaktus je zajímavá pokojová květina, která se do českých domácností dostala z tropických pralesů jižní Ameriky, především z Brazílie. Je vcelku nenáročný. Při správném pěstování se vám ve vánoční čas odmění záplavou překrásných květů v růžové, purpurové, vínové, červené či bílé barvě. Nepotřebuje žádné zvláštní rychlení jako třeba narcisy nebo hyacint. Jak zařídit, aby vykvetl právě o Vánocích?

Ožívá ve druhé polovině roku

Aby vánoční kaktusy postupně vykvetly, stačí jim pouhá půlka dne osvitu. „K životu“ se přitom probouzejí právě ve druhé polovině roku. Tato vytrvalá rostlina s malými kožovitými listy potřebuje světlo bez přímého slunce, maximálně ji můžete umístit do polostínu. Není nijak zvlášť náročná na pěstování. Nesnáší vápník a aby se jí dařilo, potřebuje písčito-hlinitou půdu. Po odkvětu dávejte rostlinám spíše méně vody. Většinu roku však vánoční kaktus zalévejte vydatně. Potřebuje pokojovou teplotu a v období klidu si bohatě vystačí i s 12 stupni Celsia. Má ale rád vzdušnou vlhkost, proto je vhodné rostlinu často rosit. Ideálně ji postavte do misky s kamínky, které navlhčíte vodou.

Kvete od prosince do února

Vánoční kaktusy vykvétají v prosinci a květy jim obvykle vydrží většinou až do února. Pro tvorbu květů je důležitá spíše nižší teplota. Pokud kaktus roste, je dobré ho každé dva týdny přihnojovat tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Po odkvětu ho přesazujte každý rok do rašelinového substrátu s pískem.

Aby rozkvetl…

Vánoční kaktus umístěte do chladnější místnosti s teplotou ideálně mezi 12 až 15 stupni Celsia. Pokojová teplota kolem 22 stupňů totiž způsobí, že rostlina sice poroste, ale rozhodně nepokvete. Řešením je také přestěhování menších rostlinek do prostoru mezi okny, ale jen v případě, že na ně nebude svítit přímé slunce. Jakmile se začnou tvořit poupata, lze kaktus přenést do tepla. V této fázi se však příliš nedoporučuje s kaktusem manipulovat, neboť květy začnou po přesunu velmi rychle rozkvétat a brzy opadají. Proto zkuste přemístění správně načasovat, aby vám neopadaly dříve, než vypuknou Vánoce. Pozor také na silnější mráz. Tehdy rostlinu v meziokenním prostoru nenechávejte.

Ideální podmínky?  Teplota, světlo a pravidelná střední zálivka

Zajistěte, aby měl váš vánoční kaktus v období růstu, tedy od března do července, pravidelnou střední zálivku. Zhruba v polovině srpna zalévejte méně, a to až do doby, než začne nasazovat poupata. Poté se vraťte k pravidelnému zalévání. Rozhodně nepřelévejte, vánoční kaktusy jsou na to háklivé.

Zkuste vánoční kaktus také velmi jednoduše namnožit. Stačí jej nařízkovat a nechat zakořenit.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Napsat komentář